Útmutató a biztonságos és hatékony tisztításhoz és fertőtlenítéshez

Útmutató a biztonságos és hatékony tisztításhoz és fertőtlenítéshez

Szerző:
Gruiz Katalin

Egyre többen hiszik azt, hogy a baktériumokat vagy (mikroorganizmusokat) meg kell ölni, mert fertőző betegségeket terjesztenek elsősorban a közterületeken, közösségi terekben. Ez az elképzelés és a válogatás nélkül használt fertőtlenítőszerek és mikróbaölő termékek alkalmasint nagyobb veszélyt jelentenek, mint maguk a mikroorganizmusok.

A fertőtlenítőszerek nem tisztítószerek, hanem peszticidek vagy biocidek, amelyeket arra terveztek, hogy megöljék vagy inaktiválják a mikroorganizmusokat. Az ilyen termékek túlzott és helytelen használat egyre nagyobb aggodalomra ad okot szerte a világon, hiszen ezek a szerek nem szelektívek annyira, hogy csak a mikroorganizmusokat öljék vagy gátolják.

Ráadásul egyes fertőtlenítőszerek indokolatlan használata olyan ellenálló mikroorganizmusok kialakulásához vezet, amelyek szuperbaktériumokká válnak, vagyis rezisztensekké bizonyos fertőtlenitőszerekre és egyéb mikróbaölő szerekre (biocidek, gyógyszerek).

A baktériumok, a gombák és a vírusok nagy része szimbiózisban él az emberrel, pozitív szerepet játszanak az emberi egészségben.Ezért túlzott visszaszorításuknak káros hatásuk lehet az emberre nézve is. Az ökoszisztémában még kényesebb a helyzet, az egyensúly felborítása az összes ökoszisztématagra és a táplálékláncokra is kihathat.

A termékek gyártói néha média üzeneteket készítenek a baktériumok elburjánzásáról és lehetséges egészségkárosító hatásaikról, amelyek az emberekben aggodalmat keltenek és fokozzák a kívánt antimikrobás termékek használatát.

Célszerű ezeket a szintetikus biocideket természetes mikrobaölő vagy mikrobagátló szerekkel helyettesíteni, főként a háztartásban és ott, ahol kisgyermek vagy érzékeny felnőtt él a környezetben. A természetes tisztítószerekről, receptekről bővebben is olvashat, ha ide kattint.

Forrás

http://www.turi.org/content/view/full/7410