Laskapereszke, Hypsizygus ulmarius

Kép forrása
http://www.asociacionvallisoletanademicologia.com/galeriadeespecies/clasebasidiomycetes/agaricales/0525159e7e10cc422.html
Leírás szerzője
Gruiz Katalin

A laskapereszke (Hypsizygus ulmarius) kalapja 5−25 cm, félgömb alakúból kiterülő, amelynek közepe lehet bemélyedő vagy tompán púpos. A felszíne sima, gyakran sötétebben foltos, színe szürkésbarna, krémokker.

A lemezek sűrűn állók, tönkhöz nőttek és fehéres krémszínűek.

A tönk 6−15 cm hosszú és 1−3 cm széles, hengeres alakú. A tövénél nemezes-szálas és a színe fehéres.

A hús vastag, rostos illetve fehér színű. Jellegzetesen liszt vagy uborkaszagú, enyhe ízű.

Júliustól októberig, elhalt, vastagabb fatuskókon, rönkökön, néha élő fákon terem. Keményfa ligeterdőkben, főleg szileken, nyárakon, valamint lomberdőkben található meg.

Veszélyeztetettség oka hazai és nemzetközi szinten, hogy az erdők területe és a megfelelő vastagságú holt faanyag mennyisége folyamatosan csökken. Feltűnő megjelenése és étkezési célból való gyűjtése veszélyezteti.

Természetvédelmi értéke: 5000 Ft

Ez a gomba ehető.

Szerző által felhasznált források

Siller Irén, Dima Bálint, Albert László, Vasas Gizella, Fodor Lívia, Pál-Fám Ferenc, Bratek Zoltán, Zagyva Imre: Védett nagygombafajok Magyarországon – Mikológiai Közlemények, Clusiana 45(1-3): 3-158. (2006)

http://www.kvvm.hu/data/kiadvanyok/kvvm_kiadvany_7.pdf

A fotót készítette: Aurelio García Blanco