Kaukázusi medvetalp (Heracleum mantegazzianum Somm. et Lev.)

Kép forrása
http://en.wikipedia.org/wiki/File:Reuzenbereklauw.JPG
Leírás szerzője
Tolner Mária

Heracleum mantegazzianum Somm. et Lev.

A kaukázusi medvetalp zellerfélék (Apiaceae) családjába tartozó 2-5 m magasra növő, évelő növény. Szára akár 10 cm átmérőjű is lehet, összetett ernyővirágzata van. Virága kétivarú.

A Heracleum mantegazzianum a Nyugat-Kaukázusból származó faj, évelő dísznövényként került Európába. Számuk az 1950-es évek óta exponenciálisan nő.

Nagyméretű leveleivel az elözönlött termőhelyen árnyékolja a talajfelszínt. A hatalmas levelek árnyékában csupán az árnyéktűrő fajok maradnak meg, a fényigényes fajok fokozatosan eltűnnek a termőhelyről.

A Heracleum nemzetség kumarin típusú vegyületekben gazdag, a Heracleum mantegazzianum hajtása furanokumarinokat tartalmaz.

A furanokumarinok rákkeltő hatásúak és napfény hatására bomlanak, az állati és emberi bőr felszínén fitofotodermatitiszt idéznek elő, a képződő bomlástermékek hatására a bőr felhólyagosodik. Az egy-két nap alatt felhólyagosodó bőrfelület akár több centiméteres lehet, nagyon nehezen gyógyul, további bőrbetegségek kiindulási helyévé válik.  Ezek helyén feketés, lilás bőrelszíneződések és hegek maradnak vissza. A fotoaktív vegyületek legnagyobb koncentrációban a levelekben fordulnak elő.

Szerző által felhasznált források

http://hu.wikipedia.org/wiki/Kauk%C3%A1zusi_medvetalp

BIOLÓGIAI INVÁZIÓK MAGYARORSZÁGON. ÖZÖNNÖVÉNYEK Szerk: Mihály Botond és Dr. Botta-Dukát Zoltán TermészetBÚVÁR Alapítvány Kiadó, Budapest, 2004