Sokvirágú napraforgó (tízszirmú napraforgó) H. decapetalus L.

Kép forrása
http://www.wildflowersofontario.ca/sunflower.html
Leírás szerzője
Tolner Mária

H. decapetalus L.

A t’ízszirmúœ napraforg—ó (sokvirágú napraforgó, thinleaf or thin-leaved sunflower) a fészekvirágzatúak (Asteraceae) családjába, a napraforgó (Helianthus) nemzetségbe tartozó növény.

A Helianthus nemzetsŽég fajai tšöbbnyire magas termetžű, l‡ágyszá‡rúœ egyŽévesek (terofitonok), gyakrabban féŽlig rejtve telel™ (hemikriptofiton) vagy talajban telelő™ (geofiton) Žével™ők. A szá‡r vastag, dudv‡ás, alul kisséŽ f‡ásod—ó. A levelek egyszerűžek, legalá‡bb a legalsó—k ‡átellenesek. A sug‡árvirá‡gok nagyok, s‡árg‡ák. A fŽszekpikkelyek csaknem egyenlő™ hosszœús‡ágœúak vagy fedelŽkesek, rendszerint zšöldek. A féŽszektá‡nyŽér lapos vagy alacsony kúœpos, pelyvá‡s, fŽészekpikkelyei a kaszatokat šölelik. A t‡ányŽérvir‡ágok kŽétivarúœak Žés fertilisek.

A Helianthus decapetalus szá‡ra csaknem vagy teljesen kopasz, csak a felső™ rŽészŽén finoman sző™ršös. A levelek vŽékonyak, alul vil‡ágosabbak, köšzepesen Žérdesek vagy majdnem kopaszak, szŽéles-l‡ándzs‡ásak vagy tojá‡sdadok. A fŽészek sugarasan ‡álló— nyolc-tizenkéŽt darab, 10-25 mm hosszœ nyelves vir‡ággal, a t‡ányŽér mintegy 7 mm ‡átmŽér™őjžű. A kaszatok kifejl™ődnek.

Az EgyesŸült Államok északkeleti réŽszén és DŽélkelet-Kanadában őshonos. KšözéŽp-Eur—óp‡ában d’ísznšövŽényként ültetik.

Szerző által felhasznált források

BIOLÓGIAI INVÁZIÓK MAGYARORSZÁGON - ÖZÖNNÖVÉNYEK II. Szerk: Dr. Botta-Dukát Zoltán Žés Dr. Mihály Botond, Budapest, 2006. ISBN 963 87073 2 1

http://www.novenykatalogus.hu/noveny/helianthus_decapetalus/?nid=75806&rfid=260