Ugrás a tartalomra
Citrát próba

Szénhidrátok bontását vizsgáló mikrobiológiai tesztek

Szerző:
KÖRINFO

A címekre kattintva megtekinthetjük az adott képhez tartozó részletes leírást, a képekre kattintva diavetítés indul.

Keményítő hidrolízis kimutatása: a keményítőt hidrolizáló mikroorganizmusok telepei körül Lugol-oldat hatására nem jelentkezik a keményítő-jód komplex kék színe.
 

Szénhidrátok bontásának vizsgálata: sav és/vagy gáz keletkezik. a gázképződés kimutatására a tápoldatba fordított helyzetű Durham-csövet teszünk, amelyben a képződött gáz felfogható. A savképzés kimutatására indikátort alkalmazunk. A fermentatív szénhidrát bontás esetén a savképzés anaerob körülmények közt is jelentkezik. 

Metilvörös próba: a glükózból történő savképzés mértékét indikálja. A pozitív reakciót rózsaszín elszíneződés, a negatívat sárga szín jelzi.

Citráthasznosítás vizsgálata: egyes baktériumok képesek egyedüli szénforrásként citrátot tartalmazó tápközegben fejlődni. A citrát felhasználás kimutatására a Koser-féle tápoldatot vagy a Simmons-féle táptalajt használjuk. Ezek szervetlen tápsókat, citrátot és brómtimolkéket tartalmaznak. A pH-t 6,8 értékre állítják be. A citrát felhasználást a fejlődés és a kezdeti zöld színnek kékbe való átcsapása jelzi.

Béta-galaktozidáz próba: a laktózt gyengén bontó baktériumokban a béta-galaktozidáz jelenlétét mutatjuk ki. A vizsgált baktériumot o-nitrofenil-béta-d-galaktopiranozid (ONPG) szubsztrátumot tartalmazó peptonvízbe oltjuk. A pozitív reakciót az enzim hatására felszabadult o-nitrofenol sárga színe indikálja.

Voges-Proskauer teszt (acetoin kimutatása): amennyiben acetoin termelődik, a pozitív próba rózsaszínes színreakciót ad alfa-naftol és KOH jelenlétében.

 

Forrás

BME Vegyészmérnöki Kar Tanszéki Munkaközösség (1993) Ipari mikrobiológiai gyakorlatok, (Szerkesztő: Puskás, A.) Műegyetemi Kiadó, Budapest