A finomvegyszereket nem csak kémiai úton, hanem mikroorganizmusokat felhasználva fermentációval is előállíthatjjuk. Ezek szerves savak (pl. citromsav, ecetsav, glükonsav, almasav) vagy oldószerek (etilalkohol) lehetnek.
A szerves savak elsődleges anyagcseretermékek, az energiatermeléshez vagy a növekedéshez kötött bioszintézis során keletkeznek. Minden nagy rendszertani egységben (baktériumok, élesztők, fonalas gombák) vannak termelők. Általában hiányos anyagcserét jelez a savtermelés – az oxidáció nem megy végig szén-dioxidig és vízig. Anaeroboknál nem az oxidáció hiányos, hanem speciális, kis energianyereségű reakciók fordulnak elő (homofermentatívak, homoacetogének). Általában létezik más, nem fermentációs gyártási technológia is, az eljárások versenyeznek a piacon.
http://oktatas.ch.bme.hu/oktatas/konyvek/mezgaz/Biotermektech/BSc%20-%20Bioterm%e9k-1/