Kockázatcsökkentő intézkedés

Intézkedéseken alapuló kockázatcsökkentés

Szerző:
Gruiz Katalin

A címekre kattintva megtekinthetjük az adott képhez tartozó részletes leírást, a képekre kattintva diavetítés indul.

A vegyi anyagok környezeti kockázata több módon csökkenthető: az integrált kockázati modell figyelembevételével
1. a forrásban a gyártott, felhasznált vagy hulladékként lerakott mennyiség csökkentésével;
2. a kibocsátás csökkentésével;
3. a gyártási, feldolgozási vagy hulladékkezelési technológia megváltoztatásával, modernizálásával;
4. a kibocsátott anyag terjedésének megakadályozásával, a terjedési útvonalak lezárásával;
5. a szennyzett terület remediálásával;
6. az érintett receptorok egyéni védelmével.

A beavatkozások típusától függően lehet megelőzés, korlátozás, vagy remediáció. A megelőzés és a korlátozás lehet jogi vagy műszaki-technológiai, a remediáció és rehabilitáció mindig technológiai beavatkozást jelent. A kockázatcsökkentési intzékedések alkalmazhatnak kombinált metodikát is:  megelőzést, jogi és technológiai korlátozásokat és remediációt együttesen.

 

 

Forrás

Főkép forrása: http://www.dreamstime.com/stock-photos-restriction-sign-image8408443