Kankalin, tavaszi (Primula veris)

Kép forrása
http://www.gyogynovenyhatarozo.hu/gy%C3%B3gyn%C3%B6v%C3%A9nyek/Kankalin-tavaszi
Leírás szerzője
Tolner Mária

Primula veris

Védett

Népies neve: tavaszfű, tavaszka csókaláb, égikincs, husitivirág, istenkesztyű, Isten kulcsa, kacinka, kankalék, sárgakükörcsin

A kankalinfélék (Primulaceae) családjába tartozik. Erdők, cserjések, hegyi rétek évelő növénye. A tavaszi vagy orvosi kankalin latin neve Primula veris L., a száratlan vagy közönséges kankaliné Primula vulgaris. Mindegyik fajta egyforma értékű gyógynövény.

Évelő növény, hosszúkás, tojásdad, ráncos felszínű, hirtelen a szárnyas nyélbe keskenyedő levelei tőlevélrózsát alkotnak. Egyoldalú ernyővirágzata hosszú kocsányon virul, a harangalakú, forrt szirmú párta sötétsárga színű, torkában 5 narancsszínű folttal. A felfúvódott csészecső kétszer olyan hosszú, mint a toktermés.

A latin neve, a "primus" szóból kicsinyítő képzővel ellátott "primula" azt jelenti, "első", arra utal, hogy a nemzetség mintegy háromszáz fajának többsége kora tavasszal virágzik, a hóolvadás után az elsők között bontják virágaikat.

Vadon növő példányainak gyűjtése tilos, mert védett. Termesztése és a szaporítóanyag beszerzése az Országos Környezetvédelmi, Vízügyi Felügyelőség engedélyével lehetséges.

A kankalin gyökérzetét és virágját használják gyógyászati célokra. A gyökérzet barnássárga színű, enyhe szagú és kesernyés ízű. A növény március-áprilisban virágzik.

A kankalin gyökérzete triterpén szaponinkeveréket (primulasav A), a gyökerek jellegzetes szagáért felelős fenolos anyagokat (primulaverin) tartalmaz. A virágok csak a csészében tartalmaznak szaponinokat, a pártában illóolaj, flavonoidok, karotinoidok vannak.

Csillapítja a nehezen múló köhögést, segíti a letapadt váladék felszakadását és kiköhögését.

 Jó nyálkaoldó, köptető és hurutoldó. Alkalmazzák még vizelethajtó szerként, közismert jótékony hatású még köszvényre és reumára.

Szerző által felhasznált források

http://www.hazipatika.com/topics/gyogynovenytar/herbs/Kankalin_tavaszi?id=53

http://www.gyogynovenyhatarozo.hu/gy%C3%B3gyn%C3%B6v%C3%A9nyek/Kankalin-tavaszi