Kornis tárnics (Gentiana pneumonanthe)

Kép forrása
http://zold.virtus.hu/?id=detailed_article&aid=28910
Leírás szerzője
Tolner Mária

Gentiana pneumonanthe

Népies neve: genciángyökér, tárnics gyökér

20–60 cm magas, egyszerű vagy elágazó szárú évelő növény. Átelenes levelei közül az alsók rövidebbek, tompásak, a felső ezzel szemben szálas-hosszúkásak. Tőlevelei hiányoznak. Feltünő, 3-5 cm nagy, sötét égszínkék virágai magányosan vagy kisebb csoportokban, általában a hajtások csúcsi részén fejlődnek. Az 5 cimpájú pártát belül egy-egy világos (fehéres-rózsaszínes) pettyezett sáv díszíti. Július végétől szeptember közepéig virágzik.

A tárnicsfélék családjába (Gentianaceae) tartozik. Közép-, Dél-Európa és Ázsia magas hegyeiben őshonos, évelő növény. Hazánkban termesztett. Hasznosítható gyöktörzse 2-3 cm vastag.

Mivel a kornis tárnics védett növény, a következőket csak informatív jelleggel közöljük: A növény felhasználható része a gyöktörzs a gyökerekkel. A növény július-augusztusban virágzik. A gyökér gyűjtésének legalkalmasabb időpontja az ősz.

A tárnicsgyökérzet fő hatóanyagai a szekoiridoid keserűanyagok (legfontosabb a genciopikrin, az amarogentin), de tartalmaz még illóolajat, cukrokat (szacharózt) is.

Gyomornedv-elválasztást fokozó, étvágygerjesztő hatása közismert, jó emésztésjavító. Étvágytalanság vagy teltségérzettel kísért emésztési panaszok gyógyításában egyaránt használják. A gyökérzetből készült gyógyteának májvédő hatást tulajdonítanak.

A görögök és a rómaiak emésztésserkentő gyógynövényként használták.

A likőripar is használja.

Szerző által felhasznált források

http://www.hazipatika.com/topics/gyogynovenytar/herbs/Kornis_tarnics?id=85

http://hu.wikipedia.org/wiki/Kornist%C3%A1rnics