Kövirózsa (Sempervivum tectorum)

Kép forrása
http://www.patikamagazin.hu/gyogynovenyek/adatlap/194
Leírás szerzője
Tolner Mária

népies neve: fülfű, fülbecsavaró, kőrózsa

A kövirózsa a varjúhájfélék (Crassulaceae) kövirózsaformák (Sempervivoideae) alcsaládjának két nemzetsége.  Magyarországon két fajuk honos, mindkettő védett.

Főleg Európában gyakori; jellegzetes levélrózsái többnyire a hegyvidékek sziklás, napos lejtőin tűnnek fel. A karsztsziklagyep egyik jellegzetes növénye.

Évelő növény. Nálunk csak a Villányi-hegységben él vadon, de falakon, háztetőkön és kertekben sok helyütt találkozhatunk vele. Védett, eszmei értéke 2.000 Ft. Pozsgás, 2-6 cm hosszú levelekből álló tőlevélrózsája 5-15 cm átmérőjű, nyitott. A tő- és alsó szárlevelek kopaszok, csúcsuk élénk vörösesbarna, szélükön rövid, visszahajló szőrök láthatók. A levelek színárnyalata változó. A 20-50 cm magas száron a nyár végén nyíló virágai rózsaszínűek. Mivel az ültetett változatok virágai sterilek, főként a 3-5 cm hosszú indákon képződő sarjakkal szaporodnak. A virágzatot fejlesztő levélrózsák elpusztulnak. A vad típusok termékeny magokat érlelnek.

Szélsőségesen szárazságtűrő, igénytelen növény. A sok napsütést meghálálja: minél több a fény, annál jobban fejlődik. Csak a pangó vizet nem tűri: olyan helyekről, ahol a víznek nincs lefolyása, könnyen kirothad. A legalkalmasabb számára a kevés humuszt tartalmazó, laza, jó vízáteresztő talaj.

Felhasznált része a levél (Sempervivi tectori folium).

Főbb hatóanyagai: flavonoidok, cserzőanyagok, nyálkaanyagok és növényi savak.

 

A kövirózsa leveléből kinyert zöldes színű folyadék kiváló gyulladásgátló hatású. Huzat, fülfájás, fogfájás és nyaki nyirokmirigy duzzanatok kezelésére is alkalmas, a levével átitatott vattával dugaszoljuk be a fület éjszakára.

Népi gyógyászatunkban fülfűként is ismert kövirózsa leveleinek kipréselt és fülbe csepegtetett nedvével ma is sok helyütt csillapítják a fülfájást, de különböző eredetű sebek kezelésére (égett, vágott stb.) és rovarcsípések okozta viszketések megszüntetésére is ismert házi orvosság. Az utóbbi években kísérletek folynak a növény kivonatait vagy hatóanyagait tartalmazó, fülgyulladások kezelésére alkalmas készítmények előállításával.

Az ókorban azt hitték róla, hogy megvédi a házat a villámcsapástól — ezért Jupiter növényének tartották. E hit utóhatásaként a házi kövirózsát mindmáig sokfelé a háztetőkre ültetik.

Szerző által felhasznált források

http://www.patikamagazin.hu/gyogynovenyek/adatlap/194

http://hu.wikipedia.org/wiki/K%C3%B6vir%C3%B3zsa