Katicavirág, kerti (Nigella sativa L.)

Kép forrása
http://bioweb.uwlax.edu/bio203/s2009/shaheen_baya/
Leírás szerzője
Tolner Mária

Nigella sativa L.

Népies neve: fekete kömény, termesztett katicavirág, fekete hagymamag, parasztbors, szőrös kandilla, termesztett vagy kerti kandilla.

A kerti katicavirág (Nigella sativa) a boglárkafélék (Ranunculaceae) családjának Nigella nemzetségébe tartozó növényfaj. Nyugat-Ázsiából, Észak-Afrikából származik, Közép-Európában is helyenként termesztik.

Igen régi kultúrnövény, magját már az ókorban is használták fűszerként és gyógyszerként (ma már csak fűszerként használatos).

Közeli rokona a dísznövényként termesztett borzaskata (Nigella damascena) és a mezei katicavirág (Nigella arvensis).

20−40 cm magasra megnövő, egyéves növény. Szórt állású levelei 2-3-szorosan szeldeltek, szálas-fonalasak. A magánosan, a szár vagy az oldalhajtások csúcsán elhelyezkedő virágok takarólevelei kékes vagy fehér színűek, ívesen behajló körömben végződnek. Öt mézfejtő szirma kettős csúcsú, pillás élű. Termőlevei kb. a közepükig szorosan összenőttek egymással. Az összenőtt, mirigyes tüszőtermésekben számos 2−2,5 mm hosszúságú, enyhén lapított, ovális, sűrűn barázdált, fekete mag található.

Hatóanyaga zsíros olaj, melyet linolsav és az olajsav gliceridjei alkotnak, és illóolaj. Kétszeresen telítetlen zsírsavakban gazdag. Magjaiban 0,5−1,5% az illóolaj, 35% a zsíros olaj. A népi gyógyászatban szélhajtó, étvágygerjesztő és nyálkaoldó hatásáért terjedt el. Zsíros olaját Ázsia egyes országaiban étolajként használják, illóolaját az illatszeripar hasznosítja. Enyhén édeskés, fűszeres az íze.

Elő-Ázsiában, néhol Európában is, kertekben ültetik és a magokat fűszerként használják. Felhasználása révén kapta egyik népies nevét, a feketeköményt.   Ázsiában, a Közel-Keleten, Afrikában évszázadokon át gyógyszerként használták. A légzőrendszer, a gyomor, a vese, máj betegségeit kezelték vele, a keringési és az immunrendszer megerősítésére használták, továbbá gyulladáscsökkentőként, érzéstelenítésre, antiallergénként stb.

Az iszlám a legnagyobb hatású gyógyító készítmények között tartja számon. Mohamed próféta állítólag egyszer kijelentette, hogy a fekete magvak a halálon kívül minden betegségre hatásosak, ahogy az egyik hadíszban is olvasható.

A közép-európai népi gyógyászatban felfúvódás ellen és a szoptatós anyák tejtermelésének fokozására használták.

Manapság a fekete köményből sajtolt olajat kapszulás kiszerelésben étrend-kiegészítőként ajánlják.

Szerző által felhasznált források

http://www.terebess.hu/tiszaorveny/zoldseg/kerti_katicavirag.html

http://hu.wikipedia.org/wiki/Kerti_katicavir%C3%A1g