Kerekrepkény (Glechoma hederacea)

Kép forrása
http://novenyhatarozo.info/noveny/kerek-repkeny.html
Leírás szerzője
Tolner Mária

Glechoma hederacea

Népies nevei: folyófű, földi borostyán, katonapetrezselyem, macskatök, nádorfű, stb.

A kerek repkény vagy földi repkény, földi borostyán az ajakosvirágúak rendjébe, ezen belül az árvacsalánfélék (Lamiaceae) családjába tartozó növényfaj.

Ázsiában és Európában honos, így Magyarországon is. Észak-Amerikába betelepítették.

Szárai elfekvők, a virágzó hajtásrész 15–30 centiméter magasra felemelkedik. A hajtás keresztmetszete nagyjából négyzetes. Gyökere vékony, szétterülő.

Csipkés szélű levelei keresztben átellenesek, 1–3 centiméter hosszúak. A szár alsó részén általában vese alakúak, a felálló száron kissé szíves vállúak, tojásdadok. Irtásréteken, napsütötte helyeken levelei kisebbek és kopaszok, sötétbíbor hajtásain sötétebbek a virágok. Az árnyasabb erdőkben a virágok halványabbak, levelei szőrösek.

Kétajkú, általában halvány ibolyaszínű, ritkábban rózsaszínes vagy fehér virágai a felső levelek hónaljában csoportosulnak, akár hat virág is egy csomóban. A virágok pártái egy, másfél centiméter hosszúak.

A drogot (Hederae terrestis herba) a növény virágzó földfeletti részei szolgáltatják.

Illóolajat, cseranyagot, szaponint, glechomin keserűanyagot, kolint, gyantát, viaszt tartalmaz.

Alkalmazzák égcsőhurut, emésztési zavarok ellen.Teáját teakeverékekben epe-, vese-, gyomor- és légzőszervi megbetegedések ellen használják. A drogja ERŐS hatású!

Szerző által felhasznált források

http://www.drflora.hu/?p=2284

http://hu.wikipedia.org/wiki/Kerek_repk%C3%A9ny