Korpafű, kapcsos (Lycopodium clavatum)

Kép forrása
http://www.hlasek.com/lycopodium_clavatum_a5774.html
Leírás szerzője
Tolner Mária

Lycopodium clavatum

A kapcsos korpafű  a valódi korpafüvek (Lycopodiopsida) osztályának Lycopodiales rendjébe, Lycopodiaceae családjába tartozó kis termetű évelő növény, a korpafüvek törzsének egyik legelterjedtebb faja.

Ausztrália és Óceánia kivételével az egész Földön elterjedt. Több alfaja és változata ismert.

A hegyvidéken gyakori, nedves réteken, fenyvesekben, fenyéreken, csarabosokban.

Földön kúszó, heverő szára villásan elágazó, az 1,5 m hosszúságot is elérheti. Ágai 5-15 cm hosszúak, felállók vagy felemelkedők. Levelei 3-5 mm hosszúak, pikelyszerűek, sűrűn állnak, hegyes végűek és egy színtelen szőrben végződnek. Gyökerei vékonyak, fehér színűek, villásan elágazók, a szár alsó oldalából erednek. A hajtásokhoz sárgásbarna pikkelylevelekkel borított, felálló szárrésszel kapcsolódnak az általában kettesével álló, 2-3 cm hosszú sporofillum füzérek. A spórák július és szeptember között szóródnak ki.

Hatóanyagai: 50 % olaj, sporonin poliszacharid, kevés (főleg lycopodin, clavatin és clavatoin) alkaloid, szerves savak és gyanták. Terpéntartalma miatt nehezen oldódik vízben.

Alkalmazása a gyógyászatban: Test és hajhintőporok alkotórésze. Belsőleg csapott kávéskanálnyi adagokban vízzel lenyelve, vizelethajtóul és krónikus székrekedés ellen használható.

Szerző által felhasznált források

http://hu.wikipedia.org/wiki/Kapcsos_korpaf%C5%B1

http://www.wellnessotthon.info/korpafu