Piros gyümölcsfa-takácsatka - Panonychus ulmi Koch

Kép forrása
http://www.edenkert.hu/novenydoktor/novenyvedelem/piros-gyumolcsfa-takacsatka-vegyszerek/3721/
Leírás szerzője
GK

A piros gyümölcs-takácsatka (Panonychus ulmi  Koch) gazdanövényei: alma, szilva, cseresznye, meggy, kajszibarack, őszibarack, szőlő

Terjedése, fontossága:

Az apró, szabad szemmel alig látható piros vagy narancssárga, pókszabású kártevőkkel a levelek színén és fonákján egyaránt találkozhatunk. Megjelenésük ütemét és tömegét nagymértékben befolyásolják a klimatikus (mikroklimatikus) tényezők.

Tojás állapotban telelnek a fák kéregrepedéseiben, a rügyek közelében, a gallyak és a kéreg gyűrődései között. Erős fertőzés esetén szembetűnő a vörös foltokat képező, 0,15 mm nagyságú, sűrűn egymás mellé rakott, enyhén lapított tojások tömege.

A lárvakelés többnyire már az alma virágzásának kezdete előtt (áprilisban) megindul, időtartama általában 10-15 nap.

Évente 5-6 nemzedék kifejlődésére lehet számítani, ám a folyamatos tojásrakás valamint az elhúzódó kelés következtében a nemzedékek összeolvadnak, alig elkülöníthetők.

Augusztus-szeptember hónapokban a nőstények már a téli tojásokat rakják le, mely a fagyos napok beköszöntéig folyamatos lehet.

Kártételének tünetei :

A piros gyümölcs takács atka korai kártétele a leveleken elszórt szívásnyomokkal kezdődik.

Fokozott fertőzés esetén a szívogatás nyomai összeolvadva fakuló, sárguló, esetleg bronzosodó leveleket eredményez. A károsított levelek kanalasodnak, fejlődésben visszamaradnak, sok esetben korán le is hullanak.

Kora tavaszi károsításuk veszélyes lehet a terméskötődésre, a nyári tömeges felszaporodás pedig kedvezőtlenül befolyásolhatja a következő évi termésmennyiséget is.

Életciklus:

Az áttelelő tojások tavasszal kelnek ki. Ez szorosan kapcsolódik az almarügy fejlődéséhez. Először a rügyek pirosbimbós állapotában jelenik meg. A tojások kikelése a virágzási szakasz végéig tart. A lárvák azonnal a fiatal levélzetre kerülnek és táplálkozni kezdenek. Az atkák rövid nyugalmi időszakon mennek át minden átalakulási fázis előtt. A kifejlett atkák általában sziromhulláskor jelennek meg. A nőstény atkák átlagosan 18 napig élnek és valamennyi nőstény körülbelül 35 tojást képes lerakni élete folyamán. A fejlődés mértéke hőmérséklet-függő. Ideális meleg körülmények (átlagosan 26,7 °C) között egy életciklus 10-12 nap alatt lezajlik, bár egy generáció általában 20-25 nap alatt feljődik ki. Egy átlagos fejlődési idény alatt 8-10 generáció jelenhet meg. A nőstények kora augusztusban vagy augusztus közepén kezdik lerakni az áttelelő tojásokat.

Védekezés:

A kora tavaszi kártétel elkerüléséhez fontos a telelő tojások elpusztítása. Metszéssel, faápolással ez csak részben érhető el, így elengedhetetlen a lárvakelés előtti kezelés, főleg ott, ahol a tojások száma ezt feltétlen indokolttá teszik. Célszerű lemosó jellegű permetezést használni (ásványolaj, paraffinolaj, vazelinolaj, poliszulfidkén+vazelinolaj).

A tavaszi és nyári védekezések során helyesen járunk el, ha különböző hatásmechanizmusú szereket váltakozva használunk. A szerrotáció alkalmazásához számos készítmény közül választhatunk (Propargit, Tetradifon, Fenpropatrin stb.).

Ha levelenként az atkaszám átlagban meghaladja az 5-8 darabot, kritikus egyedszámnak kell tekinteni, és ilyenkor már nem késlekedhetünk a beavatkozással.

A természetes ellenségként megjelenő, Phytoseiidae családba tartozó ragadozó atka rövid időn belül erőteljes egyedszám csökkenést eredményezhet.

Néhány rovarirtó erős atkaölő mellékhatással is rendelkezik (pl. Bifentrin, Dimetoát, Fluazinam, Dinokap).

Piros gyümölcsfa takácsatka (Panonychus ulmi Koch) elleni szerek
A hatóanyag neve Hatásmód A termék neve Kijuttatandó mennyiség Élelmezés egészségügyi várakozási idő IPM
Integrált besorolás
Vazelinolaj Kontakt Agrol plusz 30 - 60 l/ha - zöld
Alifás zsírsav Kontakt Bio-sect 10 - 20 l/ha - zöld
Flucikloxuron Kontakt Andalin DC-25 0,6 - 0,9 l/ha 30 zöld
Fenazaquin Felszívódó Magus 200 SC 0,5 - 0,7 l/ha 14 sárga
Fenpiroximát Felszívódó Ortus 5 SC 0,7 - 1,0 l/ha 4 sárga
Piridaben Kontakt Sanmite 20 WP 0,5 - 0,75 kg/ha 7 sárga
Napraforgóolaj+ lecitin Kontakt Vegesol 3 % - zöld
Vazelinolaj Kontakt Vektatid A (R) 0,5 - 2 % - zöld
Abamektin Kontakt Vertimek 1,8 EC 0,75 l/ha 14 piros
zöld Rezisztencia veszélye nélkül általánosan használható az integrált védelemben
sárga Korlátozások mellett használható az integrált védelemben
piros Csak a növény- és talajvédelmi szolgálat írásos javaslatára használható az integrált védelemben
Szerző által felhasznált források

http://www.plantprotection.hu/modulok/magyar/apple/spidermites_app.htm