Antennophorus uhlmanni (atka, hangyatetű)

Kép forrása
http://science.csumb.edu/~hkibak/NaturalHistory/California/Hymenoptera/question.html
Leírás szerzője
Gruiz Katalin

Rendszerbe sorolása:

  • Törzs: Arthropoda
  • Osztály: Arachnida
  • Rend: Mesostigmata
  • Alrend: Antennophorina
  • Család: Antennophoridae
  • Nemzetség: Antennophorus

Az atkák rendjében elterjedtek az atkatetvek (Gamasidae), melyeket élősködő atkáknak nevezünk, Parasitidae, nevezik. Erőteljes, szemnélküli állatok, testük kemény, szívük van.

Hangyabolyokban élnek Antennophorus-fajok; ezeknek elülső lábpáruk két hosszú, tapogatóformájú végtaggá alakult át. Annyira alkalmazkodtak a hangyákhoz, hogy kifejlődött állapotukban ezek az atkák már nem is tudják a táplálékukat maguk megszerezni, hanem a hangyák táplálják őket.

A hangyatetű (Antennophorus uhlmanni) legszívesebben valamely élő Lasius mixtus, Lasius niger vagy Lasius flavus hangya feje alatt helyezkedik el és ott türelmesen vár, vagy pedig hosszú, tapogatószerű elülső lábaival gyengéden ütögeti, simogatja, cirógatja a hangya fejét, s ezáltal arra kényszeríti, hogy szájából egy csepp táplálékot csurgasson ki, melyet az Antennophorus mohón, fölnyalogat.

Más, a hangyák potrohára kapaszkodó Antennophorus-fajok, még erőszakosabbak, tolakodóbbak, amennyiben hosszú, tapogatószerű elülső lábukat kinyújtják, velük a mellettük elhaladó hangyákat megérintik, melyek abban a hiszemben, hogy valamely éhes hangya koldul tőlük, a legtöbbször megkönyörülnek rajtuk és juttatnak nekik táplálékukból.

Szerző által felhasznált források

http://taxonomicon.taxonomy.nl/TaxonTree.aspx?id=1393816&tree=0.1

Brehm: Az állatok világa