Demodex folliculorum (szörtüszőatka)

Kép forrása
http://hajhullas.tanacsok.info/szortuszoatkak-altaban.html
Leírás szerzője
Gruiz Katalin

Rendszerbe sorolása:

  • Törzs: Arthropoda
  • Osztály: Arachnida
  • Rend: Actinedida
  • Alrend: Eleutherengona
  • Család: Cheyletoidea
  • Nemzetség: Demodex

A szőrtüszőatkák (Demodex folliculorum) emlősök (rovarevők, denevérek, főemlősök, rágcsálók, páratlanujjú patások és párosujjú patások) szőrtüszőiben élő, kicsiny, szabad szemmel nem látható, csökevényes lábú, szemek és légzőnyílások nélküli atkák. Rendszerint testi érintkezéssel terjednek.

A testük féregszerűen megnyúlt, potrohuk hosszú és gyűrűzött, a végbélnyílásuk pedig a testük végén található meg. Szemei és lélegzőcsövei nincsenek; négy pár, három ízből álló, rövid kis lábuk, kicsike karmokban végződik. Ennek a parányi kis állatnak a nősténye legfeljebb 0,4 mm hosszúra nő meg, a hímje pedig még kisebb, tartózkodási helye a szőrtüszőkben és a bőr faggyúmirigyeiben van, ahol fejükkel lefelé fordulva alkalomadtán oly tömegben találhatóak meg, hogy kis gyulladásos pattanásokat idéznek elő és a megfertőzött helyeken kis fehéres daganatok keletkeznek.

Azok a szőrtüszőatkák, melyeket kutyákról, macskákról és egyéb emlősökről írtak le, az ember szőrtüszőatkájával nem azonosak és külön fajokat képviselnek.

Szerző által felhasznált források

http://taxonomicon.taxonomy.nl/TaxonTree.aspx?id=16943&tree=0.1
Brehm: Az állatok világa
http://hajhullas.tanacsok.info/szortuszoatkak-altaban.html