Tetranychus telarius (szövőatka)

Kép forrása
http://br.viarural.com/agricultura/plagas/insetos/tetranychus-telarius-03.htm
Leírás szerzője
Gruiz Katalin

Rendszerbe sorolása:

  • Törzs: Arthropoda
  • Osztály: Arachnida
  • Rend: Actinedida
  • Család: Tetranychidae
  • Nemzetség: Eotetranychus

Magyarországon nagyon gyakori faj a szövőatka (Tetranychus telarius), kora tavasztól késő őszig, főleg a hársfákat lepi el, így a fa levelei már augusztusban megsárgulnak és lehullanak.

A zöldessárga vagy pirosas színű, alig 1/2 mm nagyságú, tojásdadalakú szövőatka petéit a levelekre rakja, amelyekből már néhány nap múlva kibújnak a hatlábú lárvák. A lárvák többszöri vedlés után nyolclábú nymphává alakulnak át, míg az utolsó vedlés után megjelenik a teljesen kifejlődött egyed.

Szeptember végén a nőstények a kéregrepedésekbe húzódnak, esetleg a talajba vagy a lehullott lomb alá, azonban. Téli búvóhelyüket sűrű fonadékkal veszik körül. Előfordul, hogy egy-egy hársfa törzsének kéregrepedéseit százezerszámra szállják meg ezek az atkák, ilyenkor a törzs a vastag szövedékrétegtől olyan külsőt nyer, mintha csillogó ezüstkéreggel volna bevonva. Sárgászöld nyári színük az áttelelés idejére narancs- vagy skarlátvörös színűvé változik.

Az áttelelő nőstények többnyire terhesek, s amint a természet ébredni kezd, azonnal lerakják petéiket a levelekre, ezekből a petékből azonban ismét csak nőstények kelnek ki, melyek meg nem termékenyített petéiktől hamarosan megszabadulnak és ezekből a petékből hímek jönnek a világra. A hímek az előző nemzedék nőstényeit megtermékenyítik és ettől kezdve indul meg a fentebb vázolt rendes fejlődésmenetük, úgyhogy egy nyáron át körülbelül 10 nemzedékük jön létre.

Szerző által felhasznált források

http://taxonomicon.taxonomy.nl/TaxonTree.aspx?id=16928&tree=0.1

Brehm: Az állatok világa