Ugrás a tartalomra

Aerob-anaerob (Oxidatív-fermentatív) teszt

Kép forrása
Tolner Mária
Leírás szerzője
Tolner Mária

A szénhidrát metabolizmus oxidatív vagy fermentatív jellegének megállapítására az OF félfolyékony tápagart használjuk, mely 0,3 % agart, peptont, glükózt (vagy más cukrot) és brómtimolkéket tartalmaz.

A vizsgálatot általában két csővel végezzük, az egyik csőbe a táptalajt  a vizsgált mikroorganizmussal, oltótű segítségével  beoltjuk (oxidatív cső).  A másik csövet  ugyanolyan módon beoltjuk, majd  a táptalaj felszínére vazelint vagy paraffinolaj és viasz keverékét rétegezzük az oxigén kizárására (fermentatív cső).

24-48 óra inkubálás után a csövekben a savtermelés esetén a brómtimolkék indikátor színe sárgára változik.

A képen balról jobbra a következő próbákat láthatjuk:  negatív fermentatív próba,  negatív oxidatív próba, gyengén pozitív oxidatív és  pozitív oxidatív próba.

 

Szerző által felhasznált források

BME Vegyészmérnöki Kar Tanszéki Munkaközösség (1993) Ipari mikrobiológiai gyakorlatok, (Szerkesztő: Puskás, A.) Műegyetemi Kiadó, Budapest

dr. Horváth Sándor: Mikrobiológiai praktikum, Tankönyvkiadó, Budapest, 1980