Ugrás a tartalomra

Piperin

Kép forrása
http://pubchem.ncbi.nlm.nih.gov/image/structurefly.cgi?cid=638024&width=400&height=400
Leírás szerzője
Tolner Mária

A piperin (CAS szám 94-62-2) a fekete borsban (Piper nigrum) és hosszú borsban (pippali, Piper longum) található alkaloid. Használják a hagyományos, népi gyógyászatban és rovarölőszerként. Vízben kevéssé, alkoholban, éterben jobban oldódik.

Fekete borsból  alkohollal vagy diklórmetánnal kiextrahálható. A pippali 1-2%, a fekete és fehérbors 5-9% piperint tartalmaz.

1819-ban Hans Christian Ørsted fedezte fel és izolálta  fekete bors (Piper nigrum) gyümölcséből.

 

Képlet: C17H19NO3

Móltömeg: 285.34 g mol−1

Sűrűség: 1.193 g/cm3

olvadáspont: 130 °C,

Forráspont: 498.524 °C 760 mmHg

Szerző által felhasznált források

http://en.wikipedia.org/wiki/Piperine

http://www.chemspider.com/553590

http://pubchem.ncbi.nlm.nih.gov/summary/summary.cgi?cid=638024