Sóshartyáni jódos víz

Kép forrása
http://netbio.hu/spd/NetBio_982471/Jodaqua_soshartyani_termeszetes_jodos_gyogyviz
Leírás szerzője
GK

Összetétel

A nagy jódtartalom mellett a gyógyvíz fiziológiai szempontból további értékes ásványi összetevőket is tartalmaz.

Összetevők

mg/l

Than-féle egyenérték

Kálium 20,00 0,16
Nátrium 6700,00 94,46
Ammónium 20,40 0,34
Kálcium 202,00 3,27
Magnézium 62,00 1,66
Vas 7,00 0,08
Lithium 1,50
Nitrit 0,04
Klorid 10520,00 97,40
Bromid 115,00 0,47
Jodid 100,00 0,25
Fluorid <0,10
Hidrogénkarbonát 348,00 1,87
Összes foszfát 0,24

 


Metabórsav 42,00
Metakovasav 15,00

Javallatok

Jódhiány esetére ajánlják, a jódhiánnyal összefüggő betegségek kezelésére.  A jód kiemelt fontosságú mikroelem. A szervezetben lejátszódó több száz biokémiai folyamatban vesz részt. Az alábbi felsorolás a teljesség igénye nélkül a tartósan jódhiányos táplálkozás következményeit foglalja össze.

- Pajzsmirigy
  Golyva:  vagyis pajzsmirigy kóros megnagyobbodása
- Zsír-, szénhidrát-, fehérje anyagcserezavarok
    - Elhízás
    - Emelkedett vér-koleszterinszint
    - Székrekedés

-Reproduktivitás
    - Fogamzó- és nemzőképesség csökkenése
    - Fokozott abortus gyakoriság a terhesség korai és késői szakaszában
    - Fokozott perinatális (születés körüli) vagy csecsemohalálozás
    - Újszülöttkori hypothyreosis (csökkent pajzsmirigyműködés)

- Szellemi teljesítőképesség csökkenése
    - Intellektuális zavarok, értelmi fogyatékosság  

-  Fizikai teljesítőképesség csökkenése
     - Fáradékonyság, levertség
     - Bőr fokozott szárazsága
     - Növekedési elmaradás


Az alábbi táblázat az Egészségügyi Világszervezet (WHO) különböző korosztályoknak javasolt napi jódszükségleteit mutatja be:

Életkor Jódszükséglet
(mikrogramm)
5 éves korig 90
6-12 éves korig 120
13 éves kortól 150
Várandós és szoptató anyáknak 250

A Jódaqua gyógyvízből elegendő rendkívül kis mennyiség napi elfogyasztása, mert sóshartyáni jódos víz a világon egyedülállóan nagy természetes jodid koncentrációja és a természetes összetétele miatti igen hatékonyan hasznosul a szervezetben: a benne lévő  jódforma biológiai hozzáférhetősége és felvehetősége egyedülállóan nagy.

A gyógyvizet vízben, gyümölcslében, teában fogyasztva ajánlják.

A Jódaqua gyógyvizet az alábbi adagolásban ajánlott fogyasztani jódhiány megelőzésére, illetve már kialakult jódhiányos állapotban:


WHO által javasolt napi jódszükséglet Ajánlott napi Jódaqua mennyiség
Megelőzésre Gyógykezelésre*
5 éves korig 90 mikrogramm 0,5–1 ml = 0,5-1 mokkáskanál 1–2 ml = 1–2 mokkáskanál
6-12 éves korig 120 mikrogramm 1 ml = 1 mokkáskanál
13 éves kortól 150 mikrogramm 1,5 ml = 1,5 mokkáskanál

2–2,5 ml =
2–2,5 mokkáskanál

Várandós és szoptató kismamáknak 250 mikrogramm 2 ml = 2 mokkáskanál

*Már kialakult golyva esetén, időszakos orvosi ellenőrzés mellett kell fogyasztani!

Történet

Érdekes geokémiai és hidrogeológiai paradoxon, hogy egyrészről a magyarországi vizek jódtartalma túlnyomó részt alacsony, másrészről Magyarország rendelkezik egy olyan, világviszonylatban is kimagasló magas jódtartalmú vízadó bázissal, amely Magyarország lakosságának jódszükségletét alacsony költségszinten és bizonyíthatóan hatékony formában fedezhetné. A forrás-kutat Sóshartyánban (Nógrád-megye) tárták fel, mely a ma forgalomban levő Jódaqua® természetes gyógyvíz vízadó bázisa.

A vizek jódtartalmát meghatározza a vízadó bázist képező talajok jódtartalma, melyet évmilliók során bekövetkezett külső behatások (jégkorszak, tengeri elöntés, esőzések stb.) és földrajzi elhelyezkedés - tengertől való távolság vagy magassági szint - is befolyásol.

A hidrogeológiai és földtani kutatások igazolják, hogy a Sóshartyánban feltárt 530m talpmélységű forráskút oligocénkori tenger maradványa (fosszilis víz), melynek hidrogeológiai kialakulása 20-25 millió évre tehető. A bőséges oklevéli adatok alátámasztják, hogy Sóshartyánban 1710 óta ismert egy sósvizű kút, melynek vize korai leírások szerint gyógyerővel bír. 1949-ben 600 m-re mélyítették a fúrást, ez a mai Jódaqua® gyógyvíztermelő kút.

Szerző által felhasznált források

http://jodaqua.com/a-lelohelyrol.htm