A világ óceánjainak vizében folyamatosan csökken a pH-érték, egyre nő a hidrogén-ion koncentráció. Az atmoszférában megemelkedett széndioxid-tartalom ismert kockázat az ipari forradalom kezdeteitől. Az ipari és mezőgazdasági termelés fokozatosan növeli a levegő széndioxid tartalmát. Ezzel párhuzamosan a felszíni vizekben elnyelődő széndioxid mennyisége is megnő.
Eleinte a tudósok ezt pozitív jelenségként értelmezték, mint a tengerek és óceánok széndioxid-elnyelő képességét, mely bizonyos mértékig képes kompenzálni a levegő terhelését. Azonban a néhány év óta folyó óceán-monitoring megmutatta a széndioxid-elnyelés sötét oldalát: a folyamatos savanyodást és ennek következményeképpen a mészvázas élőlényekre gyakorolt káros hatások kockázatának növekedését.
Az animáció jól mutatja a savanyodást és annak káros hatását a mészvázas élőlényekre és a rájuk épülő táplálékláncra. Kattintson ide.
http://www.nnvl.noaa.gov/MediaDetail2.php?MediaID=1048&MediaTypeID=3&ResourceID=104600