Campylobacteriosis

Kép forrása
http://www.foodpoisonjournal.com/2009/08/articles/food-poisoning-information/campylobacter-the-king-of-foodborne-disease-in-the-us/
Leírás szerzője
KÖRINFO

A campylobacteriosis megbetegedés kórokozója a Campylobacter baktériumnemzetség valamely tagja, Magyarországon leggyakrabban a Campylobacter jejuni, illetve a Campylobacter coli. Az összes hasmenéses esetek mintegy egynegyedét Campylobacter fajok okozzák.

A campylobacteriosis állatról emberre terjedő betegség: a kórokozó csirke, kutya, macska, sertés belében él, így a házi „kedvencünktől” fertőződhetünk kontaktus révén. Bejuthat a baktérium a fertőzött állat elégtelenül megfőzött-megsütött húsának (például grillcsirkének), illetve egyéb termékeinek (például nyers tejnek) a fogyasztása révén is az emberbe. A beteg ember székletével a külvilágba jutott kórokozó emberről emberre is terjedhet, ha például valamely vízbázis fertőződik ilyen módon a kórokozóval, kisebb-nagyobb járványokat is okozhat. A fejlődő országokba történő utazások során kialakult hasmenések zömét is valamely Campylobacter baktérium okozza.

A campylobacteriosis fertőzés leggyakoribb formája a gyomor-bélhurut (gasztroenteritisz). A betegség hasmenéssel, hasi fájdalommal és görcsökkel jár, utóbbiak súlyosak is lehetnek. A hasmenés lehet véres, nyákos, és 38-40 °C-ot elérő láz is felléphet. Az időszakosan jelentkező láz lehet a megbetegedés egyetlen gyomor-bélrendszeren kívüli külső tünete. A Campylobacter a véráram fertőződését is kiválthatja (bakteriémia), mely leggyakrabban cukorbetegekben és rosszindulatú daganatban szenvedőknél fordul elő.

A Campylobacter fertőzések kórisméjéhez a széklet vagy egyéb testnedvek mintáinak laboratóriumi elemzése szükséges, amely során az izolált kórokozó antibiotikum érzékenységét is meghatározzák, azonban csak ritkán, súlyos esetekben van szükség antibiotikum adására.

Kezelése a hasmenés tüneti kezeléséből áll: diéta, folyadékpótlás, élőflórás tejtermékek (kefir) fogyasztása. A betegség a megfelelő kezelésre hamar gyógyul, hosszan tartó kórokozó-hordozás nem marad a betegség kiállása után.

Szerző által felhasznált források

http://www.foodpoisonjournal.com/2009/08/articles/food-poisoning-information/campylobacter-the-king-of-foodborne-disease-in-the-us/