IUPAC név | víz, oxidán |
Egyéb nevek | dihidrogén-monoxid, hidrogén-hidroxid, aqua |
Képlet | H2O |
Moláris tömeg | 18,01528 g/mol |
Megjelenés | színtelen, szagtalan |
Sűrűség (15 °C) | 0,99701 g/dm3 |
Olvadáspont | 0 °C |
Forráspont | 100 °C |
Savasság (pKa) | 15,74 |
Lúgosság (pKb) | 15,74 |
Törésmutató (nD) | 1,3330 |
Viszkozitás | 0,8903 cP |
Veszélyesség: | |
LD50 | >90 ml/kg (patkány, szájon át) |
EU oszályozás | - |
R-mondat | - |
S-mondatok | - |
A víz színtelen, szagtalan, standard nyomáson és 25 °C-on cseppfolyós halmazállapotú vegyület. Standard nyomáson olvadás- és forráspontja (0 °C és 100 °C). A víz megnevezés általában a szobahőmérsékleten folyékony állapotra vonatkozik, de szilárd halmazállapotban jégnek, légnemű halmazállapotban pedig gőznek nevezik. Olvadása térfogatcsökkenéssel jár.
A víz a Földön megtalálható egyik leggyakoribb anyag, a földi élet feltétele. A Föld felületének 71%-át víz borítja, ennek kb. 2,5%-a édesvíz, a többi sós víz. Az édesvíz 98%-a felszín alatti víz, ezért különösen fontos a felszín alatti vizek védelme.
Élettani szempontból jelentős elem, a földi élet elképzelhetetlen nélküle, a sejt- és testnedvek legnagyobb részét víz alkotja. A vér ozmózisnyomásának normál szinten tartásában is jelentős szerepe van. Nagy fajlagos hőkapacitása miatt a szervezet hőháztartásában kiegyenlítő szerepet játszik. A tápanyagok is vízben oldva szívódnak fel, illetve a vízben nem oldódó anyagok diszpergáló közege. Ajánlott a napi legalább 2 liter folyadék elfogyasztása, ez alapvető igénye szervezetünknek. Két-három napnál tovább az orvostudomány mai állása szerint az ember nem élheti túl a vízhiányt.
Az édesvizek hétköznapi felhasználását nagymértékben befolyásolja az oldott kalcium- és magnéziumion. A magasabb kalcium- és magnéziumion-tartalom élvezhetőbbé teszi a víz ízét, ugyanakkor csökkenti benne a szappan habzását, mert annak anionjaival ezek a kationok csapadékot képeznek. Az ilyen ún. kemény vízből forraláskor vízkő (CaCO3, MgCO3) válhat ki, amely az esztétikai problémákon túl csökkenti a vízbe merülő forralófelületek hőátadó képességét.
A csatolt ismertető az alábbi témaköröket öleli fel:
- A víz kémiája
- Mi a keménység - tájékoztató
- A víz sótartalma és keménysége
- A keménység mértékegységei
- Sótartalom és vezetőképesség
- Lúgosság és keménység összefüggései
- A víz vas- és mangántartalma
- A víz szénsav-tartalma és annak eltávolítása
- Kutak fertőtlenítése
Villányi Attila — Kémia
http://hu.wikipedia.org/wiki/V%C3%ADz
http://www.inaqua.hu/Products/vizkemia.htm