A robbanószerek vagy robbanásveszélyes anyagok olyan vegyi anyagok vagy készítmények, melyek nagymennyiségű energiát tárolnak, amely rendkívűl hirtelen képes kiszabadulni gyújtás vagy más iniciáció hatására. A hirtelen energiafelszabadulás a robbanás, mely túlnyomás, hő és fényjelenségekkel jár.

A robbanásveszélyes vegyi anyagok és robbanószerek elsősorban az embert és az épített környezetet veszélyeztetik, másodlagos hatásokkal is számolni kell. A robbanásveszélyes anyagokat, robbanószereket, lőszereket különös elővigyázatossággal kell kezelni, hiszen kockázatunk mind a bekövetkező kár nagyságát, mind a bekövetkezés gyakoriságát illetően extrém mértékű.

A robbanószerekben tárolt energia lehet kémiai energia, mint a nitroglicerin esetében, sűrített gáz vagy gőz formájú energia, mint a robbanómotorok hengerében vagy akár a kozmetikai spray-k fémdobozaiban, vagy nukleáris energia, mint a uránium izotópokból készült bombák vagy erőművi elemek esetében.

Hagyományos robbanószer a puskapor, egyéb lőporok, ezeket ma már inkább csak indítótöltetként használják komolyabb fegyverekben. Ma már a nekleáris robbanóanyagokon kívül létező egyén újtípusú robbanóanyagok a plazmák, az antianyag, az elektromos és lézer fáklyák.

A kémiai robbanóanyagok közül a legismertebbek az alábbiak:
Nitroglycerin: nagyon instabil és érzékeny folyadék.
Aceton-peroxide: nagyon instabil fehér színű, szerves peroxid.
TNT: sárga kristály, megolvasztható robbanás nélkül.
Nitrocellulóz: nitratált polimer, mely a nitratálás fokától függően kis vagy nagy robbanékonyságú.
RDX, PETN, HMX: igen erős robbanószerek, melyek használhatóak magukban vagy plaszticizálva, azaz polimerekbe keverve ("plasztik-bomba").
C-4 (or Composition C-4): an RDX plastic explosive plasticized to be adhesive and malleable.