Az árpa (Hordeum vulgare) a hideg mérsékelt öv legősibb és ma is legfontosabb gabonaféléje. A pázsitfűfélék közé tartozó gabona az egyik legrégebben háziasított növény. A Hordeum nemzetség 16 vadárpafajának egyike, minden termesztett árpaféle a H. vulgare fajba tartozik.
Az árpa gazdag nyomelemekben, káliumot, kalciumot, magnéziumot, rezet, foszfort és cinket tartalmaz. Magas rosttalmú elsősorban béta glucan és pektin található benne, ezek a rostok szerepet játszanak a vér koleszterinszintjének csökkentésében.
100g főtt árpagyöngy tartalmaz:
* 8% RDA B6 Vitamin
* 12% RDA Niacin
* 8% RDA Folsav
* 9% RDA cink
* 10% RDA foszfor
Reference USDA National Nutrient Database for Standard Reference, (2009)
http://www.hgca.com/content.output/562/562/Food%20and%20Nutrition/Nutritional%20Information/Barley.mspx
http://hu.wikipedia.org/wiki/%C3%81rpa