Eurobarométer: a vegyi anyagok fogyasztói megítélése

About us > News

Author
GK

Az Európai Kémiai Ügynökség felmérést készíttetett az emberek, a fogyasztók vegyi anyagokkal kapcsolatos viselkedéséről. A felmérés eredménye alátámasztotta azt, amit nap mind nap tapasztalunk: az emberek nem kezelik saját életükre, családjukra vonatkozó kockázatokat, pedig sokkal egészségesebben élhetnénk, ha legalább alapvető ismeretekkel rendelkeznénk a vegyi anyagokról és ha megtanultuk volna a kockázatközpontú gondolkodást és döntéshozatalt.

Az Eurobarométer vegyi anyagok fogyasztói megítéléséről készült felmérése alapján megállapítötta, hogy az európai polgárok többsége nem tudja megítélni, hogy a mindennap használt háztartási vegyi anyagok potenciálisan veszélyesek-e, és a biztonsági előírásokat is ritkán tartja be.

A vegyipari termékek ismerete és a biztonságos használata országonként eltér, de sehol sem nem tudatos tevékenység.

Az EU polgárai általánosságban hajlamosabbak „veszélyesnek” vagy „környezetkárosítónak” minősíteni a vegyipari termékeket, mint „hasznosnak” vagy „innovatívnak”.

Bár az emberek  jelentős része nem képes megállapítani a mindennap használt háztartási vegyi nyagokról, hogy azok „vegyipari termékek”.

Használat előtt ugyan sokan elolvassák a háztartási vegyi anyagok biztonsági útmutatóját, azonban csak bizonyos termékfajták – pl. kártevőirtó szerek, tisztítószerek – esetében figyelnek a veszélyekre.

Ezeket a megállapításokataz a különleges Eurobarométer vizsgálati jelentés tette közzé, amely a fogyasztók vegyipari termékekkel kapcsolatos megítélését mérte fel. Azt is megvizsgálta hogy milyen az emberek biztonsági útmutatókhoz való hozzáállása, ismerik-e a veszélyszimbólumokat.

Manapság, amikor minden termék, minden tárgy, élelmiszer, játék  vegyi anyagokat tartalmaz így veszélyeket rejt, amikor egyre szigorúbb előírások szabályozzás a veszélyek jelzését a termékeken,  a felelős állampolgári és családfenntartói viselkedéshez hozzátartozna a vegyi anyagok használatából adódó veszélyek ismerete és napi kezelése. MMagyarországon egyre súlyosabb következményekkel jár, hogy sem kémiát sem környezettudományokat nem tanítanak az iskolák nagy részében.

Forrás: ECHA News, 2011-05-18: http://echa.europa.eu/doc/press/pr_11_11/pr_11_11_eurobarometer_study_hu.pdf