Vitaminok

Source of the photo
http://www.tehrantimes.com/index_View.asp?code=208328
Author of the description
Oláh Eszter

A vitaminok az emberi szervezet számára nélkülözhetetlen szerves vegyületek, amelyek táplálékkal kerülnek rendkívül kis mennyiségben a szervezetbe. Kevés kivételtől eltekintve a szervezet nem képes előállítani őket. A tápanyagoktól abban különböznek, hogy nem energiaforrások vagy építőanyagok, hanem biokatalizátorok, szükségesek az enzimek működéséhez, elengedhetetlenek a normális életfolyamatokhoz.

Hiányuk élettani zavart okozhat, ugyanis vitaminhiányos táplálkozás esetén kóros tünetek jelentkezhetnek. Enyhébb esetben a vitaminszegénység (hipovitaminózis); súlyosabb esetben vitaminhiány léphet fel (avitaminózis). Ugyanakkor túlzott bevitelük is káros lehet, ilyenkor hipervitaminózisról beszélünk.

 A vegyes táplálkozás általában fedezi a vitaminszükségletet, de az étrend összeállításánál nemcsak arra kell törekedni, hogy a táplálék nyersanyaga vitaminban gazdag legyen, hanem figyelemmel kell lenni arra is, hogy az ételek elkészítése során – főleg a hevítés hatására – a vitaminok 10-50%-a is elbomolhat, elveszhet.

 A vitaminok csoportosítása

a.) A vízben oldódó vitaminok - a kolin kivételével - valamennyien fehérjéhez kapcsolódva, mint enzimek prosztetikus részei fejtik ki hatásukat - ezeket prosztetikus vagy enzimogén vitaminoknak nevezzük. Ide tartoznak a B-vitaminok csoportja, C-vitamin (acidum ascorbicum), P-vitamin (flavonoidok –rutin és hesperidin) illetve a H-vitamin (biotin). A szervezet őket nem raktározza, tehát pótlásuk folyamatosan szükséges. A feleslegesen bevitt nagyobb mennyiség kiürül, nem lehet túladagolni.

b.) A zsírban oldódó vitaminokról sokkal kevesebbet tudunk, csupán a hiányjelenségek alapján következtethetünk azokra a folyamatokra, melyeket szabályoznak, indukálnak. Ezeket induktív vitaminoknak nevezzük, amelyek az A-vitamin (retinol), D-vitamin (kalciferol), E-vitamin (tokoferol) és a K-vitamin (koagulációs vitamin). Felhalmozódnak a szervezetben, hiány esetén egy darabig innen pótlódnak, de vigyázni kell velük, mert túladagolhatók.

A legtöbb vitamint szintetikus úton állítják elő. A világ éves vitamintermelését kb. 20 tonnára becsülik. A vitamingyártásban nagy lépést jelentett a késleltetett, nyújtott hatású, vagy retard készítmények bevezetése. Ezekben a preparátumokban a vitaminokat úgynevezett mikropelletekbe zárják, majd egy olyan különleges hordozóanyagba keverik, amely 6-20 órás lassú kioldódásukat és felszívódásukat teszi lehetővé. Erre azért van szükség, mert a legtöbb vitamin vízben oldódik, és mint ilyen a szervezetben nem tárolható. Késleltetés nélkül gyorsan felszívódik a véráramba, és akármilyen nagy volt is az adag, 2-3 órán belül a vizelettel kiürül a szervezettből. A késleltetett vagy nyújtott készítmények optimális hatékonyságot, minimális kiürülési veszteséget és éjjel-nappal állandó megbízható vérszintet garantálnak. 

Mivel természetes anyagok, a természetben gyorsan lebomlanak.

 

Source of description

http://hu.wikipedia.org/wiki/Vitamin http://vitamin.cenzurazatlan.hu/ http://pkg2009.gportal.hu/portal/pkg2009/upload/614923_1242719641_04444.ppt http://kozmetc.atw.hu/an10.ppt http://kohegykincse.hu/letolt/Takarm%C3%A1nyoz%C3%A1stan/TAK1_01_%20KONZULT%C3%81CI%C3%93.ppt http://www.sriconsulting.com/CEH/Public/Reports/570.0000/ http://books.google.hu/books?id=AFWmfQrwTO0C&pg=PA452&lpg=PA452&dq=annual+production+vitamins&source=bl&ots=gRJFtHodA7&sig=h9QepWtdcCR05RWSpJFzNb-Q2EY&hl=hu&ei=jBlATO7fI4jvOceZ3csM&sa=X&oi=book_result&ct=result&resnum=7&ved=0CDcQ6AEwBg#v=onepage&q=annual%20production%20vitamins&f=false