Hormonális fogamzásgátlók

Source of the photo
http://vizminoseg.hu/cikk/90/veszelyes-hormonjellegu-vegyuletek-a-termeszetben-.html
Author of the description
Oláh Eszter

A fogamzásgátlás célja a nem kívánt terhesség megelõzése. A nõknél ma a legszélesebb körben alkalmazott hatékony módszer.

A tabletták atyja, Pincus 1955-ben igazolta a hormonális fogamzásgátlás hatékonyságát. Hazánkban csak 1968-ban vezették be a fogamzásgátló tablettákat (Infecundin, Bisecurin). Hamarosan azonban fény derült e nagy hormontartalmú tabletták ritka gyakorisággal elõforduló, de súlyos egészségügyi hatásokkal járó ártalmasságára. Mindez rákényszerítette a gyógyszergyárakat újabb, kevesebb mellékhatásokkal bíró gyógyszerek kifejlesztésére.

A hormonális fogamzásgátló szerek fő alkotórésze az öszradiol szintetikus formája az etinilösztradiol. A kombinált hormonális fogamzásgátló szerek etinilösztradiolt és progesztint (egy szintetikus progeszteronszármazék) tartalmaznak, melyek a GnRH , LH, és follikuluszstimuláló hormon (FSH) termelését gátolják. Ezen hormonok gátlása felelős a születésszabályozási módszerek hatásáért, amely meggátolja az ovulációt és a terhességet. Más hormonális fogamzásgátló szerek csak progesztineket tartalmaznak és nem tartalmaznak etinilösztradiolt.

A hormonális fogamzásgátlás típusai

A tablettás forma mellett ma már léteznek injekciós készítmények, sõt bõr alá beültethetõ változatok (implantátumok), illetve méhen belüli hormonális fogamzásgátló eszközök.

Veszélyes hormon-jellegű vegyületek a természetben

A környezetvédők figyelme mind gyakrabban és nagyobb érdeklődéssel irányul a hormonháztartást megzavaró vegyületek felé. Működési mechanizmusukat, hatásukat, előfordulásukat illetően egyre pontosabb képet kapnak a szakemberek. Egyelőre nem lehet őket maradéktalanul kiszűrni az ivóvízből sem.

Az EDC-k, az „endocrine desrupting chemicals” olyan hormonháztartást megzavaró anyagok, amelyek megbolygatják a szabályzásban és a növekedésben szerepet játszó természetes hormonok termelését, kibocsátását, transzportját, kötődését, reakcióját, vagy kiürülését. Ezek a vegyületek megzavarhatják a nemi-, a pajzsmirigy-, a mellékvesehormonok hatását, öröklődési, fejlődési rendellenességeket okozhatnak, gyengíthetik az immunrendszert, és rákhoz vezethetnek. (A fogamzásgátló tabletták is erős EDC-hatással rendelkeznek.) Az eljövendő évtized környezeti kutatásában nagy szerepet fog játszani az EDC-anyagok hatásának megismerése, forgalmuk csökkentése, és a megfelelő tisztítási eljárások kidolgozása. Az USA környezetvédelmi hatósága, az EPA több száz anyagnak már felismerte az EDC hatását, de több mint nyolcvanezer másik vegyület vizsgálatát szükséges még elvégezni.

A hormonális fogamzásgátlók többsége (etinilösztradiol, noretiszteron, medroxiprogeszteron, progeszteron) kis koncentrációban kimutatható a felszíni vizekben.

Source of description

http://hu.wikipedia.org/wiki/%C3%96sztradiol http://www.medlist.com/HIPPOCRATES/VI/2/116main.htm http://vizminoseg.hu/cikk/90/veszelyes-hormonjellegu-vegyuletek-a-termeszetben-.html