Az antibiotikumok általában mikroorganizmusok által termelt anyagok, amelyek más mikroorganizmusok szaporodását már kis mennyiségben gátolják vagy elpusztítják azokat. Az antibiotiukumok döntő többségét gombák és sugárgombák fermentációjával állítják elő. A digitális tankönyvben többet megtudhatunk ezek fajtáiról, felfedezésük történetéről, előállításukról.

  •  Béta-laktám antibiotikumok
  • Penicillinek Cefalosporinok
  • Klavulánsav
  • Aminosav és peptid antibiotikumok
  • Glükozidok, amino-glükozidok, cukorszármazékok
  • Makrociklusos-lakton-antibiotikumok
  • Tetraciklinek és antraciklinek
  • Aromás antibiotikumok
  • Antibiotikus citosztatikumok:
  •          Kromopeptid antibiotikumok
  •          Antraciklinek
  •          Immunomodulátorok
Source

Dr. Kutasi József: Fermentációs biotechnológia. Kempelen Farkas Digitális Tankönyvtár. http://www.tankonyvtar.hu/biologia/fermentacios-080904-91