HATÓANYAG NEVE, KÉPLETE, MEGJELENÉSI FORMÁJA | |
Név | Etil-éter 3-oxapentán |
Vegyületcsoport | éter |
CAS szám | 60-29-7 |
Molekulaképlet | C4H10O / (C2H5)2O |
Szerkezeti képlet | |
Megjelenés | színtelen, jellegzetes szagú folyadék |
ALKALMAZÁS, HATÁSOK | |
Alkalmazás, | Gyógyszeripari közbenső termék. Vegyipari közbenső termék. Ipari folyamatban oldószer: cellulóz-acetát, cellúlóz-nitrát, színezékek, zsírok, olajok, gumik, gyanták, viaszok gyártásánál. Szerves szintézisekben a reakció közegeként szerepel. Korábban altatásra használták. |
Elsődleges hatás | Bőrön: zsírtalanító hatás, érdes, berepedezett bőrfelület alakul ki. Dermatitis. Szemen: Csekély irritáció Gőzök belégzése: Nyálkahártya irritáció, reszorpció, aluszékonyság, kábultság. Egyéb toxikológiai információ: altatószer Lenyelve: Reszorpció. Aspirációs veszélyt jelentkezhet. Tüdőbe kerülve tüdőgyulladáshoz hasonló állapotot idéz elő. Légzésbénulás, halál sem zárható ki. |
Mellékhatások |
|
FIZIKAI-KÉMIAI TULAJDONSÁGOK | |
Moláris tömeg | 74.1 g |
Sűrűség | 0.7 g/cm3 |
Olvadáspont | -116°C |
Forráspont | 35°C |
Gőznyomás | 58.6 kPa 20°C-on |
Vízoldhatóság | 6.9 g/100ml 20°C-on |
Stabilitás | Levegőben gyorsan elpárolog. Stabil vegyület, de ha levegővel érintkezik, robbanásveszélyes peroxidokat képez. |
Hidrolízis | Alkohollá hidrolizál |
Fizikai, kémia, biológiai állandók | |
H, Henry-állandó | 7,9×10−1 [M/atm] |
Kow | 7,76 (log Kow= 0,89) |
Koc [l/kg] | ACD/KOC (pH 5,5): 81,43 ACD/KOC (pH 7,4): 81,43 |
pKa | -3,5 |
BCF, biokoncentráció | ACD/BCF (pH 5,5): 3,28 ACD/BCF (pH 7,4): 3,28 |
VISELKEDÉSE A KÖRNYEZETBEN | |
Abiotikus degradálhatóság és |
|
Biodegradálhatóság és |
|
KÖRNYEZETMINŐSÉGI KRITÉRIUMOK | |
Határértékek | ÁK- érték: 308 mg/m3 CK- érték: 616 mg/m3 |
MÉRT KONCENTRÁCIÓJA A KÖRNYEZETBEN | |
Koncentrációja a környezetben (mérési adat) | NA |
ÖKOSZISZTÉMÁRA GYAKOROLT HATÁS | |
Vízi ökoszisztémára gyakorolt hatások | 0.3 mg/l koncentrációnál nincs hatása a folyóvíz egészség- ügyi rendszerére. 1000 mg/l koncentráció a halakra halálos. KOI 2,17 mg O2/mg BOI 0,1 mg O2/mg Vízminőség-veszélyességi osztálya: 1: vízminőséget gyengénveszélyeztető. Toxicitási érték halakra: 2,6 Toxicitási érték emlősállatokra: 1 |
Akut toxicitási adatok (LC50, EC50) | LC50 (96 óra) halakra: 2480 mg/l (Nervling teszt) EC50 (48 óra) Daphnia magna: 100 mg/l (Merck) |
Krónikus toxicitási adatok (NOEC, LOEC) |
|
Szárazföldi ökoszisztémára gyakorolt hatások |
|
Akut toxicitási adatok (LC50, EC50) | Belélegezve LC50/4h 73 000 mg/l (patkány) |
Krónikus toxicitási adatok (NOEC, LOEC) |
|
EMBERRE GYAKOROLT HATÁS | |
Általános káros hatások | Rövid idejű expozíció hatásai Az anyag irritálja/izgatja a szemet és a légzõrendszert. A folyadék lenyelése közben elõfordulhat a tüdõbe való aspiráció, ami kémiai (toxikus) tüdõgyulladást okozhat. Az anyagnak hatása lehet a központi idegrendszerre okozhat narkózist. Hosszantartó vagy ismételt expozíció hatásai A folyadék zsírtalanítja a bõrt. Az anyag hatással lehet a központi idegrendszerre. Vigyázat, függõséget okozhat!. |
Lebontás az emberben, távozása a szervezetből |
|
Endokrin rendszert károsító |
|
Immunrendszert károsító |
|
Szövetkárosító |
|
Mutagén |
|
Karcinogén | igen |
Reprotoxikus, teratogén |
|
Akut toxicitási adatok (LD50) | ORL − HMN LD50: 260 mg/kg |
Krónikus toxicitási adatok (NOEL, LOEL) |
|
EGYÉB JELLEMZŐK | |
| R mondat(ok): R12 Fokozottan tűzveszélyes R19 Robbanásveszélyes peroxidokat képezhet R22 Lenyelve ártalmas R66 Ismételt expozíció a bőr kiszáradását vagy megrepedezését okozhatja R67 Gőzök álmosságot vagy szédülést okozhatnak
|
http://www.omfi.hu/icsc/PDF/PDF03/icsc0355_HUN.PD
http://hu.wikipedia.org/wiki/Dietil-%C3%A9ter
http://www.molchem.hu/vegy_bta_mentes/Dietil%E9ter.pdf
http://www.messer.hu/Infotar/Biztonsagi_adatlapok/_data/2010_Dietil_eter.pdf
http://rexades.web.elte.hu/aktualis/szervesoxig.pdf
Egészségügyi toxikológiai tájékoztató szolgálat (ETTSZ)
Tel.: 06-80-201-199 (díjmentesen hívható zöldszám)
cemolker.t-online.hu/bizttech/dietil-éter.doc
http://www.ceset.unicamp.br/~mariaacm/ST405/Lei%20de%20Henry.pdf
http://chemweb.unp.ac.za/chemistry/Physical_Data/pKa_values.htm
http://www.chemspider.com/3168