A C-vitamin talán a legismertebb vitaminunk.
Legfőbb feladatai közé tartozik a szervezet ellenálló képességének megvédése a fertőzések és a szennyeződések okozta ártalmakkal, hideggel, fáradtsággal és stresszel szemben.
A növényvilág igen gazdag C-vitaminban. Bőségesen hozzájut az, aki táplálékát naponta friss gyümölcsökkel és zöldségekkel gazdagítja.
Ebben a formában fogyasztva nem áll fenn C-vitamin túladagolás veszélye. Túlzott bevitele ugyanis következményekkel járhat. A C-vitaminelősegíti a vas felszívódását, tehát hozzájárul ahhoz, hogy a szervezetben ez az ásványi anyag akár túlzott mértékben felhalmozódjon, és előfordulhat, hogy a túlságosan nagy vastöbblet igen súlyos betegségeket vált ki.
Jó tudni, hogy a C-vitamin alapvető tápértéket képvisel a gyermekek szabályos növekedésében már csecsemőkortól kezdve. A sok jó tulajdonsága közt el kell mondanunk még azt is, hogy a B9-vitamint és az E-vitamint megóvja az oxidációtól, és hogy hozzájárul a csontok, afogak és a fogíny egészségének megőrzéséhez is.
Hatásának kialakulását számos gyógyszer, fény, hő, lúgos közeg és a dohány akadályozza.