Skip to main content

24 vitamint sorolunk fel ebben az ismertetőben, ezek egy része vízben másik része zsírban oldódik. A vízben oldódóak legnagyobb része B vitamin: B1-vitamin, B2-vitamin, B12-vitamin, niacin, pyridoxin, pantoténsav, biotin, folsav, C-vitamin. Zsírban oldódó vitaminok: A-vitamin, D-vitamin, E-vitamin, K-vitamin.

A vitaminok nem energiaforrásként funkcionálnak, hanem az anyagcserében játszanak szerepet. Egyenletes vitamin bevitel mellett fittnek, míg ellenkező esetben fáradtnak érezhetjük magunkat, és könnyen megbetegedhetünk.

Az emberi szervezet csak rövid ideig képes raktározni a vitaminokat, és megfelelő mennyiségben kizárólag a D-vitamint állítja elő önállóan, de ezt is csak a napfény segítségével. A legtöbb vitamint naponta kell pótolnunk, némelyek esetében elegendő, ha provitaminok formájában juttatjuk be azokat a szervezetünkbe. Ilyen például a sárgarépában előforduló karotin, amely az anyagcsere folyamán A-vitaminná alakul át.

A vitamin olyan szerves vegyület, amely kis mennyiségben ugyan, de nélkülözhetetlen egy élőlény számára, viszont kellő mennyiségben az előállítására nem mindig képes, ezért tápanyag formájában kénytelen hozzájutni. A vitaminokat nem kémiai szerkezetük, hanem biokémiai aktivitásuk alapján osztályozzák, ezért egy bizonyos vitaminnak akár több, azonos hatású vegyületet is tekinthetünk, amire jó példa az A-vitamin hat vitamerje. Van olyan vitamin, amit bizonyos feltételek mellett képes a szervezet előállítani, példa erre ember esetében a D-vitamin és a napsütés kapcsolata. Van olyan anyag, amely az egyik élőlény számára vitamin, a másiknak pedig nem. Erre példa a C-vitamin, amelyet a legtöbb állat szervezete képes előállítani. Az esszenciális aminosavak, és az esszenciális zsírsavak nem számítanak vitaminnak, mert nagy mennyiségben van szükség rájuk. Mára tizenháromra csökkent a tudomány által elismert vitaminok száma.

A vegyes táplálkozás általában fedezi a vitaminszükségletet, de az étrend összeállításánál nem csak arra kell törekedni, hogy a táplálék nyersanyaga vitaminban gazdag legyen, hanem figyelemmel kell lenni arra is, hogy az ételek elkészítése során – főleg a hevítés hatására – a vitaminok 10-50%-a is elbomolhat, elveszhet. Az egészséges szervezet működéséhez nemcsak vitaminokra, hanem ásványi anyagokra, kofaktorokra és nyomelemekre is szükség van.

A vitaminokat oldhatóságuk alapján két nagy csoportra oszthatjuk:

  • Zsírban oldódó vitaminok (lipovitaminok),
  • Vízben oldódó vitaminok

A két csoport tagjai között aligha van vegyi rokonság, de a vízben oldódó B- és C-vitaminok között sem találunk ilyet. A szervezet számára azonban mindkettő szükséges, a szervezet védekező mechanizmusát erősítik. A vitaminok élettani hatására leginkább hiányuk (az avitaminózis) esetén fellépő betegségekből következtethetünk.

Zsírban oldódó vitaminok

  • A-vitamin
  • D-vitamin
  • E-vitamin
  • F-vitamin
  • K-vitamin

Vízben oldódó vitaminok

  • B-komplex
  • B1-vitamin
  • B2-vitamin
  • B3-vitamin
  • B4-vitamin
  • B5-vitamin
  • B6-vitamin
  • B7-vitamin
  • B8-vitamin
  • B9-vitamin
  • B10-vitamin
  • B12-vitamin
  • B13-vitamin
  • B15-vitamin
  • B16-vitamin
  • B17-vitamin
  • Bx-vitamin
  • C-vitamin
  • H-vitamin
  • P-vitamin

A vitaminhiány un. hiánytüneteket, begbetegedéseket okoz.  A vitaminok legnyagobb részét a táplálékkal vesszük magunkhoz, és folyamatos pótlásra szorulnak.

Vitaminok forrásai, hatásai, hiánytünetek

Vitamin

Amiben bőségesen található

Biológiai hatásai

Hiánytünetek

A vitamin (retinol)

spenót, brokkoli, sárgarépa, paprika, sárgabarack, gabonacsírák, kukorica, vaj, tej, tejszín, sajt, tojássárgája, csukamáj olaj, petrezselyem, cékla, cukkini, belsőségek, máj

szem, bőr, nyálkahártya, fogak, torok, tüdő, haj, köröm, mirigyek, csontnövekedés, összes testszövet, bélműködés

anyagcsere zavarok, növekedés zavarok, látás zavarok, száraz bőr, fogszuvasodás

B1 vitamin (thiamin)

élesztő, szójabab, hüvelyesek, burgonya, teljes kiőrlésű gabonák, gabonacsírák, magok, diófélék, tej, tojás, petrezselyem, fokhagyma, metélőhagyma, sertéshús, szárnyasok, kagylók

idegrendszer, kedély, májműködés, szív, izmok, szénhidrátok hasznosítása, emésztés

gyenge idegzet, depresszió, feledékenység, izomgyengeség, izületi fájdalom

B2 vitamin (riboflavin)

búzakorpa, zab, teljes kiőrlésű gabonák, tej, belsőségek, hal, petrezselyem, sajt, élesztő, szójabab, gabonacsírák, diófélék, szárított gyümölcs, gomba, metélőhagyma, petrezselyem, tej, tojás, máj, szárnyasok, húsok

gyomor, májműködés, bélműködés, idegrendszer, anyagcsere, bőr, haj, szem, szövetnövekedés, izmok, zsíremésztés elősegítése

bőrpanaszok, pattanások, emésztési problémák, idegesség, álmatlanság, depresszió, fejfájás, korpásodás, törékeny haj, bőrkiütés, szájzúg repedés, idegesség, immungyengeség

B3 vitamin

élesztő, teljes kiőrlésű gabonák, zöldségek, hüvelyesek, tojás, máj, belsőségek, hal, mogyoró, lencse

bőr, haj, idegek, szövetnövekedés, zsírok, fehérjék feldolgozása

korpásodás, hajhullás, pattanások, pigment változások, súlyveszteség

B6 vitamin (pyridoxin)

élesztő, teljes kiőrlésű gabonák, zab, búzacsíra, zöldségek, tej, tojás, hal, fokhagyma, sonka, csirke, borjú, máj, velő, cékla, banán, rizs

bőr, idegrendszer, vér, izmok, anyagcsere folyamatok, hányinger ellen

emésztési zavarok, vérszegénység, bőrkiütés, pattanások, izomgörcsök, idegesség, depresszió, vesekő

B9 vitamin (folsav)

spenót, spárga, bab, káposzták, sárgarépa, fehérrépa, gomba

anyagcsere folyamatok, emésztés, terhesség, idegek

bélrendszeri zavarok, vérszegénység, álmatlanság, depresszió, fáradtság

B10 vitamin

zöldségek, saláta, sárgarépa, élesztő, belsőségek, húsok, tej, sajt

vérképzés, sejtnövekedés, sejtosztódás, öszülés és kopaszodás gátló

vérszegénység, növekedési zavarok, anyagcsere zavarok, izomfájdalom, őszülés, hajhullás

B12 vitamin (cobalamin)

élesztő, spenót, saláta, teljes kiőrlésű gabonák, máj, húsok, tojássárgája, belsőségek

vérképzés, bőr, energia növelő, étvágyjavító

fáradtság, ingerlékenység, sápadtság, gyengeség

C vitamin (aszkorbinsav)

burgonya, paprika, káposzták, citrusfélék, bogyós gyümölcsök, cseresznye, paradicsom, saláta, csipkebogyó, petrezselyem, torma, áfonya, sóska, feketeribizli, póréhagyma, cékla, gesztenye, homoktövis, vajbab

betegségek elleni védelem, idegvédelem, stresszhez való alkalmazkodás, kollagén termelés, enzimfolyamatok, véralvadás, izomok, kötőszövetek

immungyengeség, izületi fájdalmak, fáradtság, foginyvérzés, skorbut

D vitamin (calciferol)

zöld főzelékfélék, növényi olajok, vaj, margarin, tej, máj, hal, csukamájolaj, gomba

erős csontok, egészséges fogak, megkötik a kálciumot és a foszfort

csontpuhulás, angolkór, gerincbajok, foghullás

E vitamin (tocopherol)

zöld főzelékfélék, növényi olajok, szójatermékek, gabonatermékek, tej, húsok, belsőségek, tojássárgája

fiatalító, első számú antioxidáns, bőr, hormonok, izmok, szív, idegek, májműködés, véredények

sterilitás, korai öregedés, érrendszeri bajok, izomsorvadás, idegi panaszok

F vitamin

avokádó, kukorica, sütőtök, napraforgó, lenmag, mogyoró, dió, búzacsíra, hal, lecitin

koleszerin ellenes hatás, szív, érrendszer, véralvadás, csontnövekedés, gyulladásgátlás

neurózis, allergia, asztma, haj, köröm, bőrproblémák, ekcéma, furunkulus, fogprobléma

K vitamin (phyllochinon)

zöld levelek, saláták, gyümölcsök, spenót, káposzták, póréhagyma, retek

véralvadás, májműködés, libidó

keringési emésztési panaszok, májpanaszok

 

 

 

 

Source

http://vitamin.dynanix.com/, letöltve 2013. 07.10.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Vitaminok, letöltve 2013. 07.10.