Skip to main content

Ivóvíz

Source of the photo
http://news.bbc.co.uk/2/shared/spl/hi/in_depth/africas_challenges/html/3.stm
Author of the description
Gruiz Katalin

Az ivóvíz az ember által fogyasztásra alkalmas víz, amely megfelel az ivóvíz szabványok előírásainak.

A Föld ivóvízkészlete a népességrobbanás, a víz pocséklása és a szennyezések miatt vészesen csökken. Korunk egyik nagy problémája az ivóvízhiány. 2006-ban a mezőgazdaság fogyasztja a víz kb. 80%-át. Egyes források szerint 2025-re az emberiség 66%-ának nem lesz elegendő ivóvize.

Az ivóvízben megnegedett vegyi anyag koncentrációk:

  • Arzén 10 μg/l
  • KOl (mg/l) 3,5
  • Klorid (mg/l) 100
  • Vas (μg/l) 200
  • Mangán (μg/l) 50
  • Nitrát (mg/l) 50
  • Nitrit (mg/l) 0,1
  • Ammónium (mg/l) 0,2
  • Összes keménység (CaO mg/l) 50-350
  • Vezetőképesség (μS/cm) 2 500
  • Nátrium (mg/l) 200
  • Szulfát (mg/l) 250
  • pH 6,5-8,5

 

Source of description

http://hu.wikipedia.org/wiki/Iv%C3%B3v%C3%ADz