Artemia franciscana, brine shrimp

Környezettoxikológiai tesztek tengeri organizmusokkal

Szerző:
GK

Ez a tesztleirat egy használatra kész környezettoxikológiai teszt-kithez tartozik, angol nyelvű. A tesztkitet megvásárlók ezen leirat szerint használhatják a tengerek, óceánok és átmeneti vizek toxicitásának mérésére ennek a sósvízben élő rákocskának a tojásait, illetve az abból kikelt lárvákat.

A tesztkit tojásokat tartalmaz, melyekből laboratóriumi körülmények között kikeltethetőek a lárvák. A tesztelés végpontja lehet a tojásokból kikelt lárvák száma, vagy azokra gyakorolt toxikus, gátló, letális hatások.

A lárvák akár két évig is képesek fennmaradni életképes állapotban levegőtől elzárt körülmények között is. Ez az extrém hosszú időn át tartó átens lét (kriptobiózis) egyedülálló képessége ennek a fajnak. Ez teszi lehetővé tesztkitben való árusítását.

A tesztorganizmus, az Artemia franciscana, vagy só-rák az akvarisztikában is népszerű, halak etetésére használják. A viszonylag nagy, 1 cm körüli rákocska bizonyos akváriumban tartott halak kedvence, a frissen kikelt lárvák fehérje és zsírtartalma nagy tápértéket képvisel. Haleledelként árusításuknál is előnyös a tojások tartósíthatósága és hosszú időn keresztül életképes állapotban tarthatósága.

Nevét onnan kapta, hogy erősen betöményedett sós vizekben is képes élni. Planktonikus algákat fogyaszt táplálékul. Az egyik legősibb rákfaj, szinte változatlan a Triász óta. 


Forrás

Source of main photo: http://bio-ditrl.sunsite.ualberta.ca/detail/?P_MNO=2936, from page 148 of Clifford, Hugh F. 1991. Aquatic invertebrates of Alberta. University of Alberta Press, Edmonton, Alberta