A ciklodextrinek élelmiszeripari alkalmazásának alapja a zárványkomplex-képzés, ami vízben rosszul oldódó anyagok (pl. zsírok, zsírsavak, zsíroldékony vitaminok) vízoldékonyságát javítja, illékony anyagok (aromák) illékonyságát csökkenti, oxidációra, fényre érzékeny anyagok stabilitását növeli. Egy fontos alkalmazás az élelmiszerek koleszterinmentesítése béta-ciklodextrin-koleszterin komplex kicsapásával. További példákat és ciklodextrin-tartalmú élelmiszereket, táplálékkiegészítőket mutat be az előadás.
Az élelmiszerekben felhasználható ciklodextrinek: alfa-, béta- és gamma-ciklodextrin. Az alfa- és gamma-ciklodextrin esetén ADI nem állapítható meg, a béta-ciklodextrinből a napi bevihető dózis kb. 1 g/testsúly kg, azaz egy 80 kg-os ember akár 80g-ot is fogyaszthat belőle anélkül hogy káros mellékhatások jelentkeznének.