Ugrás a tartalomra
Fermentor

Általánosan vagy több területen hasznosított mikroorganizmusok

Szerző:
Gruiz Katalin

A címekre kattintva megtekinthetjük az adott képhez tartozó részletes leírást, a képekre kattintva diavetítés indul.

Ebben a képtárban foglaljuk össze azokat a mikroorganizmus-hasznosítási ipari eljárásokat, melyek célja vagy magának a mikroorganizmusnak felszaporítása nagy mennyiségben, vagy a mikroorganizmus valamely termékének előállítása.

A mikroorganizmus sejttömeg előállításának célja általában az, hogy a hasznos sejteket más technológiákban használják fel, például élelmiszeriparokban starterkultúraként: sütőélesztő, tejipar, húsipar, sörgyártás, borkészítése, stb.

A mikrobiális termékek lehetnek elsődleges anyagcseretermékek, például nukleinsavak (DNS, RNS) fehérjék (lsősorban enzimfehérjék), aminosavak, cukrok, aldehidek, ketonok, savak, stb. vagy másodlagos anyagcseretermékek, mint amilyenek az antibiotikumok.

Forrás

Főkép forrása: http://www.diessel.com/geadiesel/cmsdoc.nsf/webdoc/ndkw73fagt