Lakossági hulladékudvarok Magyarországon

Lakossági hulladékudvarok Magyarországon

Szerző:
Vaszita Emese

A lakossági hulladékudvar a háztartásokban keletkező veszélyes és speciális hulladék átvételét végzi. A hulladékudvar szakképzett személyzet által működtetett önálló, zárt átvevőhely. Szolgáltatásai  térítésmentesek helyi lakossági eredetű hulladékra vonatkozóan. Veszélyes hulladék átvétele esetén rögzítik a leadott hulladékok mennyiségi és minőségi jellemzőit, és a hasznosító vagy ártalmatlanító telephelyre történő elszállításig elkülönítve tárolják. A térítésmentesen igénybe vehető lakossági hulladékudvarok üzemeltetői a helyi önkormányzatokkal állnak szerződésben.

Leadható hulladékok

A gyűjtött hulladékok listája hulladékudvaronként és üzemeltetőnként eltérő. Konkrét hulladékleadási szándék esetén minden esetben közvetlenül az adott telephely üzemeltetőjétől kell tájékoztatást kérni a nyitvatartási időről, a leadható hulladékok fajtájáról és mennyiségéről! A hulladékudvarba csak szelektíven, egymástól külön gyűjtve szállíthatók be:

Másodnyersanyagok: papír-, üveg-, műanyag-, fém- és zöldhulladék, gumiabroncs

Lakossági veszélyes hulladékok: háztartási berendezés, elektronikai hulladék, szárazelem, akkumulátor, festék- és lakkmaradék, sütőzsiradék, növényvédőszer-maradék, fénycső és izzó, fáradt olaj és veszélyes anyaggal szennyezett csomagolóanyagok.

Építési- és bontási hulladékok, háztartási lom (utóbbiakat ritkábban és csak kis mennyiségben). Az átvehető hulladékok fajtája (EWC kódja) és maximális mennyisége hatósági hulladékátvételi engedélyben kerül meghatározásra.

Nem leadható hulladékok

Robbanás-, fertőzés- és sugárveszélyes anyagokat, laborvegyszereket a hulladék udvarok nem vehetnek át. Bármilyen nem - átlagos - háztartási mennyiségű hulladékot sem. Nem adható le olyan hulladék, ami nem szerepel a hulladékudvar telephelyére kiadott hatósági engedélyben. A hulladékudvar személyzete megtagadhatja a hulladék átvételét. Ezért fontos minden hulladékleadási szándék esetén körültekintően érdeklődni. A nem leadható hulladékok birtokosai az adott hulladékra érvényes átvételi engedéllyel rendelkező szakcég számára kötelesek átadni hulladékukat, megrendelni a hulladék elszállítását.

 

Ha ide kattint, megkapja Magyarország területén található lakossági hulladékudvarok listáját, településenként. Ha rákattint a település nevére, akkor google utcatérképen megjelennek a hulladékudvarok.

 

Forrás

http://hulladekudvar.hu/lakossagi-hulladekudvarok-adatbazisa