Aranyos bábrabló (Calosoma sycophanta)

Kép forrása
http://www.greenmania.eu/
Leírás szerzője
Kozma Réka

Rendszertani besorolás

Ország: Állatok (Animalia) 
Törzs : Ízeltlábúak (Arthropoda)
Osztály : Rovarok (Insecta)
Alosztály : Szárnyas rovarok (Pterygota)
Rend : Bogarak (Coleoptera)
Alrend : Ragadozó bogarak (Adephaga)
Család : Futrinkafélék (Carabidae)

Ismertető jegyei

Az aranyos bábrabló 2,5-3,5 cm hosszú, jól kifejlődött szárnyakkal és széles szárnyfedőkkel rendelkezik. Egyike a legszebb bogarainknak, alapszíne acélkék, míg a szárnyfedők aranyzöldek vagy rézvörösek. Dacára jól kifejlett szárnyainak, ritkán repül. Teljes átalakulással fejlődik és a földben bábozódik.

Élőhely, elterjedés

Az aranyos bábrabló Észak-Afrikától Európán és Kis-Ázsián keresztül, Észak-Amerikában is meghonosodott faj. Lombos erdőkben, elsősorban tölgyesekben fordul elő.

Helye a táplálékláncban

Mind a lárva, mind a bogár nappal és éjjel rovarokra vadászik, különösen a levélpusztító hernyókra. A lepkebábok felkutatásában nagyon ügyes, innen kapta népies nevét. A legtöbb ragadozó rovarral ellentétben még a szőrös hernyókat is irtja. Felmászik a fákra, a lombkorona szintben vadászik. Lárvája is pusztítja a hernyókat és bábokat. Alig van még egy futóbogár, amelyik olyan hosszú ideig él, mint az aranyos bábrabló, amelynél 4 éves kort is bizonyítottak már. Élete folyamán körülbelül ezer hernyót és bábot semmisít meg.

Hasznosítási területe

Igen jelentős a hernyók túlszaporodásának megfékezésében. A leghasznosabb futóbogár. Ezt a fajt és a kis bábrablót (Calosoma inquisitor) azért telepítették be Amerikába, hogy a káros rovarok lárvái és hernyói elleni védekezésben használják fel. A legtöbb helyen, köztük Magyarországon is, védett faj. Természetvédelmi értéke : 2 000 Ft.

Szerző által felhasznált források

http://www.wikipedia.org
http://www.greenmania.eu/
http://www.greenfo.hu/
http://sulinet.hu
Brehm: Az állatok világa 16. − Ízeltlábúak II.