Árvácska (Viola tricolor)

Kép forrása
http://www.novenykatalogus.hu/noveny/arvacska/?nid=69855&sid=
Leírás szerzője
Tolner Mária

Viola tricolor

Népies nevei: árvácska, császárszakáll, papszakáll, császárvirág, macskaszem stb. Háromszínű virága miatt szentháromságfűnek is nevezik.

A háromszínű árvácska avagy vadárvácska az ibolyafélék (Violaceae) családjába sorolt ibolya (Viola) nemzetségbe tartozik.

Egész Európában (hazánkban főleg a sík- és dombvidékeken) termő gyógynövény. Ugarokon, parlagokon, mezőkön, erdővágásokban találhatjuk.

Egyéves vagy évelő, lágyszárú növény. Kevéssé elágazó szára 30–40 cm magasra nő meg. Levelei lándzsa alakúak vagy tojásdadok. Virágjának szirmai sárgák, feketék, kékek vagy ibolyaszínűek.

Április-májustól többnyire augusztusig, ritkán októberig virágzik; ez idő alatt a növény föld feletti része a gyógyászatban használható drogokat tartalmaz. Toktermésében sárga színű, körte alakú magvak fejlődnek.

Flavonoidokat (violaxantin= rutin, violantin, szkoparin, vitexin, szaponaretin, orientin), triterpénvázas szaponint, antociánglikozidát, szalicilsav metilésztereket, nyálkát, cseranyagot, karotinoidát, ásványi sókat tartalmaz.

Betakarítás után árnyékban szárítják, majd forrázással nyerik ki belőle a drogot. 6 kg nyers árvácskából 1 kg szárítmány készíthető. A forrázat értisztító, enyhe vizelethajtó, enyhe vérnyomáscsökkentő és nyálkaoldó hatású. Külsőleg bedörzsölve vagy borogatásként az ekcéma kezelésére használják. Több teakeverék alkotóeleme (elsősorban reuma és köszvény ellen); a növény és teájának fogyasztása is veszélytelen.

Sebgyógyító, gyulladáscsökkentő. A népi gyógyászatban enyhe hashajtóként használták, valamint az anyagcsere elősegítésére, alkalmazták náthás betegségek és torokgyulladás esetén is. Salaktalanító és köhögéscsillapító hatású.

Szerző által felhasznált források

http://hu.wikipedia.org/wiki/H%C3%A1romsz%C3%ADn%C5%B1_%C3%A1rv%C3%A1cska

Dr. Jörg Grünwald, Christoph Janicke: Zöldpatika M-érték Kiadó Kft. Budapest, 2008 ISBN 978 963 9693 61 6