Coliform, termotoleráns coliform baktériumok és feltételezhetően Escherichia coli kimutatása és számlálása vízben többcsöves módszerrel

Kép forrása
Tolner Mária
Leírás szerzője
Tolner Mária

A víz minőségének megítélésében fontos szerepe van a fekális szennyeződés mértékének. Az alábbi vizsgálat célja a coliform csoportba tartozó baktériumok jelenlétének megállapítása. A coliform csoportba tartozó baktériumok az ember és a melegvérű állatok bélflórájában megtalálhatók, indikátorai a fekális szennyeződéseknek.

A coliform baktériumok Gram negatív, spórátlan pálcák, melyek a laktóztartalmú tápoldatban aerob módon növekednek és 48 órán belül, 35+-0,5 oC-on vagy , 37+-0,5 oC-on savat és gázt termelnek.

Termotoleráns coliform baktériumok azon coliform baktériumok, melyeknek 24 órán belül 44+-0,25 oC-on vagy , 44,5+-0,25 oC-on ugyanolyan fermentatív tulajdonságaik vannak.

Feltételezhetően Escherichia coli az a termotoleráns coliform baktérium, mely triptofánból 24 órán belül, 44+-0,25 oC-on vagy , 44,5+-0,25 oC-on indolt képez.

A módszer elve 

A vizsgálandó vízmintát addig higítjuk, míg az utolsó higításba már nagy valószínűséggel nem kerül sejt.  Laktózt tartalmazó folyékony tápoldatot  és Durham csövet tartalmazó kémcsövekben tízszeres hígítási sort készítünk a vízmintából, illetve a higítatlan mintából ismert mennyiségeket mérünk be a tápoldatba. A Hoskins táblázat alapján való értékeléshez legalább három párhuzamos hígítási sor készítésére van szükség.

Értékelés: 24-48  óra múlva a zavaros tápoldat és a Durham csövekben látható gázfejlődés jelzi a coliform (35-37 oC-on termosztált)  vagy termotoleráns coliform (44 oC-on termosztált) baktériumok növekedését.

A 3 párhuzamos higítási sor eredményeiből a Hoskins féle táblázat alapján számítjuk a coliform és termotoleráns coliform baktériumok legvalószínűbb számát (MPN).

Amennyiben gázfejlődést és zavarosodást tapasztalunk és feltételezhetően Escherichia colit is ki akarunk mutatni, továbboltjuk a pozitív csövek tartalmát és vizsgáljuk, hogy triptofánból képez-e indolt 24 óra altt 44 oC-on termosztálva.

Felszíni vizeket öt vízminőségi osztályba sorolja az MSZ 12749 szabvány, mely 1994. január 1-től hatályos.

A felszíni vizek minőségére vonatkozó határértékek:

Mikrobiológiai jellemzők

 

Vízminőségi jellemzőkMérték egység

I. kiváló

II. jó

III. tűrhető

IV. szennyezett

V. erősen szennyezett
Coliformszám 1 ml-ben              
-1101001000>1000
Szerző által felhasznált források

MSZ ISO 9308-2: A coliform, a termotoleráns coliform baktériumok és a feltételezhetően Escherichia coli kimutatása és számlálása vízben. Többcsöves módszer

Tolner Mária: Higiénés talajbakteriológiai-, és talajmikrobiológiai vizsgálatok (BME ABÉT, tanszéki segédanyag) 2010.

http://www.teruletfejlesztes.somogy.hu/kornyezetvedelem/somogymelleklet/mell13_hatert.htm