Tyroglyphus casei (sajtatka)

Kép forrása
http://www.politicalstew.com/bb/viewtopic.php?f=5&t=72555
Leírás szerzője
Gruiz Katalin

Rendszerbe sorolása:

  • Törzs: Arthropoda
  • Osztály: Arachnida
  • Rend: Astigmata
  • Alrend: Acaridia
  • Család: Acaridae
  • Nemzetség: Tyroglyphinae

A közönséges sajtatkáknak (Tyroglyphus casei) nincsen szemük és a lélegzőberendezésük is teljesen hiányzik. Ötízű lábuk végén tapadókorongjuk van. Nagyon apró, világossárga vagy fehéres színű kis atkák, kétízű rágócsápjuk ollóformájú és háromízű állkapcsi tapogatójuk pedig fonalformájú. Különösen a zárt raktárakban, kamrákban tartott lisztet vagy nitrogént tartalmazó anyagokat, azonkívül a szabadban az öreg gyökereket, gumókat vagy állati maradványokat gyakran szinte hihetetlen mennyiségben lepik el a sajtatkák.

Ezek a parányi állatok csak nagyon rövid utat tudnak megtenni, azonban a fiatal sajtatkák úgy jutnak el a táplálékhoz, hogy, amint átestek a második nymphastádiumon, normál körülmények között úgynevezett „vándornymphá”-vá alakulnak át. A vándornympha egész teste a vándorláshoz alkalmazkodott. Szájszerveik hiányzanak, mert azokra szükségük nincsen, ellenben rövid lábaikon különleges kapaszkodó berendezések, szívókorongok, vagy hatalmas karmok találhatóak, melyek segítségével a hypopus könnyen rákapaszkodhat valamilyen idegen állatra, így pl. rágcsálókra vagy más, földön futkározó állatokra, esetleg házi legyekre. Ha ezek az atkákat hurcoló állatok azután olyan helyre jutnak, mely az atka életfeltételeinek különösen kedvező, a hypopus az állatról leesik és továbbfejlődik ivarérett egyénné, tehát gyors elterjedésük így megy végbe.

Milliószámra élnek öreg, kőkemény sajtokban és idővel azokat teljesen porrá őrlik, ez a porrá őrölt tömeg nem más, mint az atkák ürüléke és levedlett bőre.

A német atka sajt (Milbenkäse) egy kulináris ínyencség, mely a sajtatkáknak köszönheti különleges kérgét. A friss német atka sajtot sózzák, köménnyel ízesítik, formázzák, majd rozsliszttel meghintett faládákba helyezik és a továbbiakat már az atkákra bízzák. A rozsliszt szerepe, hogy az atkák ne fogyasszák el teljesen a sajtot, hanem csupán a kívánatos mértékben, a felszínt alakítsák át.  Három hónapig érik ilymódon a sajt. Az atkák nyála a sajt felszíni rétegeibe jut és emészti a sajtot, amivel kialakul az ínyenceknek oly kívánatos ízvilág.

Szerző által felhasznált források

http://www.websters-online-dictionary.org/definitions/CHEESE+MITE?cx=partner-pub-0939450753529744%3Av0qd01-tdlq&cof=FORID%3A9&ie=UTF-8&q=CHEESE+MITE&sa=Search#938

Brehm: Az állatok világa

http://www.foodandwine.hu/2010/02/24/top-10-atka-sajt-sachsen-anhalt/