ATSDR-Toxikus Anyagok és Megbetegedések Nyilvántartási Ügynöksége

Kép forrása
http://www.hirado.hu/Hirek/2011/10/19/10/Bevette_a_gyori_kornyezetvedelmi_felugyeloseget_a_Greenpeace.aspx
Leírás szerzője
Németh Gabriella

Az ATSDR, avagy „Agency for Toxic Substances & Disease Registry” egy olyan adatbázist szolgáltat, amiben összefoglalták az összes toxikus fémet és vegyületet, illetve azok egészségre káros hatásukat. Az adatbázis angol, valamint spanyol nyelven is elérhető és főleg az Amerikai Egyesült Államokra vonatkozóan adnak koncentráció értékeket, de az általános leírások bárki számára hasznosak lehetnek. Az adatbázis fenntartója, az ATSDR, atlantai központú polgári egészségügyi ügynöksége az Egyesült Államok Társadalombiztosító Szolgálatának. Az adatbázis célja az, hogy részletes információkkal szolgáljanak az egyes veszélyes anyagokról nem csak szakembereknek, hanem minden érdeklődő laikus számára is, illetve részletes tájékoztatással szolgáljon az egyes államokból begyűjtött adatok alapján.

A „Substances List” tartalmazza a toxikus vegyületek ábécé sorrendben. Kiválasztva egy vegyületet vagy toxikus fémet, pontokba szedve információt lehet kapni arról, hogy:

• tulajdonképpen mi is az vegyület, fém

• mi történik akkor, ha a vegyület a környezetbe kikerül

• milyen hatással van az egészségre

• hogyan kerülhet kapcsolatba az ember vele

• okoz-e rákos megbetegedést

• hogyan hat a gyerekekre

• hogyan tudják a családok csökkenteni az egyes toxikus vegyületek kockázatát otthonukban

• van-e arra mód, hogy orvosi tesztekkel kimutassák az emberi szervezetben

• az amerikai kormány előír-e határértéket az emberi egészég védelmére.

Ezekhez a rövid, tájékoztató jellegű információkhoz, illetve részletes tanulmányokhoz további információs lehetőségeket és elérhetőségeket is felajánl.

Az adatbázis a továbbiakban szerkezete, használata, fizikai és radiológiai tulajdonságai alapján csoportosítva is bemutatja a káros vegyületeket és fémeket a „Chemical Classifications”-ben.

A „Substances Map” segítségével a vegyületek és fémek leírása mellett olyan funkcióval is bír az adatbázis, hogy megmutatja egy térképen egy kiválasztott vegyület, fém nagy mennyiségű koncentrációját az USA adott államában. A megjelölt városok részletes jelentéseit a vegyületről pedig le lehet tölteni.

A „Health Effects of Exposure to Substances and Carcinogens”-ben felsorolják azokat a toxikus vegyületeket és fémeket, amik egy adott szervre káros hatással vannak, illetve részletesen is letölthetőek az információk csatolt fájlban.

A „Substances Resources”-ben a vegyületekről származó információforrásokat gyűjtötték össze, és további elérhetőségekkel szolgálnak.

Szerző által felhasznált források

http://www.atsdr.cdc.gov/toxprofiles/index.asp