TOXNET - toxikológiai adatbázis

Kép forrása
TOXNET - Databases on toxicology, hazardous chemicals, environmental health, and toxic releases.
Leírás szerzője
Pápai Péter Mátyás

A TOXNET toxikológiai adatbázisokat, veszélyes vegyi anyagok, környezet-egészségügyi, és toxin kibocsátások adatbázisait tartalmazza.

A honlap a következő linken érhető el:

http://toxnet.nlm.nih.gov/

A honlapon alábbi menüpontokból választhatunk:

ChemIDplus - Itt több, mint 370.000 vegyi anyag található (név, módosulatok és szerkezet alapján). Itt találhatunk hivatkozásokat az NLM (National Libary of Medicine)-et és más adatbázisokat, forrásokat illetően is.

HSDB (Hazardous Substances Data Bank) - Ez a Veszélyes Anyagok Adatbankja. Átfogó és lektorált toxikológiai adatokat tartalmaz mintegy 5000 vegyszerről.

TOXLINE (Toxicology Literature Online)  - Itt válogathatunk toxikológiai irodalmi referenciákból.

CCRIS (Chemical Carcinogenesis Research Information System) - Ez a Kémiai Rákkutatási Információs Rendszer. Tartalmazza a karcinogenitás és mutagenitás vizsgálati eredményeit több, mint 8000 vegyülettel kapcsolatosan.

DART (Developmental and Reproductive Toxicology Database) - Fejlődési és Reproduktív Toxikológiai Adatbázis. Számos utalást találhatunk a fejlődési és reprodukciós toxikológiai irodalomra.

GENE-TOX (Genetic Toxicology Data Bank) - Genetikai Toxikológiai Adatbank. Vizsgálati adatok több, mint 3000 vegyületről.

IRIS (Integrated Risk Information System) - Integrált Kockázati Információs Rendszer. Célja a veszélyek azonosítása, és dózis-hatások vizsgálata több mint 500 vegyületről.

ITER (International Toxicity Estimates for Risk) - Nemzetközi Becslések Toxicitási Kockázatra. Több, mint 600 vegyületről szolgál hasznos információkkal.

LactMed (Drugs and Lactation Database) - Gyógyszer és Anyatej kapcsolatát vizsgáló Adatbázis. Lektorált és tudományosan alátámasztott adatbázis, mely a gyógyszerek hatását vizsgálja a szoptató anyukákra, és a csecsemőkre nézve egyaránt. Hivatkozik alternatív gyógyszerekre is a veszélyek elkerülése végett.

Multi-Database. Itt rákereshetünk valamennyi hiteles kémiai adatbázisra.

TRI (Toxics Release Inventory) - Éves Toxinkibocsátási Leltár.  Amerikai létesítmények által a környezetbe kibocsátott - több mint 600 - mérgező vegyületről ad felvilágosítást. A vizsgálatok az EPA (Environmental Protection Agency) TRI (Toxic Release Inventory) Programja által készülnek.

Megj: A TRI honlapjára innen biztosított az átjárás.

Haz-Map - Kockázat térkép. Ez az opció lehetőséget biztosít, hogy informálódjunk a veszélyes anyagokról hatóanyagok és hatásaik tekintetében. Végignézhetjük az általuk okozott betegségek típusait, tüneteit, diagnózisait. Felsorolásra kerülnek a magas kockázattal járó iparágak, munkahelyekek és munkakörök, munkafolyamatok, valamint a nem szakmai úton történő megbetegedések.

Household-products database - Háztartási eszközök adatbázisa. Itt olyasmikről találunk jellemzést toxikológiai vonatkozásban, mint például fékolajok, légfrissítők, rovarölő szerek, műtrágyák, samponok, festékek, ragasztók, kisállattartással kapcsolatos eszközök, tinták.

TOXMAP - Környezetegészségügyi e-térképek. Az USA térképén keresztül helyszínekre lebontva megkereshetjük a mérgező vegyi anyagok kibocsátását, valamint a veszélyes hulladéklerakókat az NPL, vagyis a Nemzeti Prioritások Listája alapján.

CPD (Carcinogenic Potency Database) Rákkeltő-potencia Adatbázis. A Kaliforniai Egyetem Berkeley és Lawrence Bekerley Laboratórium szabványos elemzései alapján készítették. 6540 krónikus, hosszú távú állatkísérleteket végeztek a rákkal kapcsolatban. 1950 óta készítenek jelentéseket a szakirodalom számára a Nemzeti Rákkutató Intézet és a Nemzeti Toxikológiai Programmal együttműködve.

CTD (Comparative Toxicogenomics Database) - Összehasonlító Toxicogenomics Adatbázis. Megvilágítja a molekuláris mechanizmusokat azon vegyületekben, melyek hatással vannak a környezetre, illetőleg az emberi egészségre. A méréseket a Mount Desert Island Biológiai Laboratórium (© 2004-2010) készítette.

A honlap fontos összetevője továbbá:

SIS (Specialized Information Services) - Specializált információ szolgáltatás. A szolgáltatás több alcsoportra osztható:

  • Környezet-egészségügyi és toxikológiai
  • Kémiai információ
  • HIV/AIDS
  • Információs tevékenységek és erőforrások
  • Katasztrófa Információs Menedzsment Kutató Központ
  • Egészségügyi Szervezetek Könyvtára

A TOXNET számára a SIS rengeteg információt nyújt a toxikológiáról, az egészségügyről, HIV-ről, AIDS-ről, a kábítószerekről, vészhelyzetekre való felkészülésről és reagálásról.

Egyéb forrásai:

  • Toxikológia és a Környezet-egészségügyi Információs Program (TEHIP)
  • Toxicology and Environmental Health Information Program (TEHIP)
  • Outreach and Special Populations Branch (OSPB)
  • Disaster Information Management Research Center (DIMRC)

A honlap üzemeltetője:

U.S. National Library of Medicine (NLM), 8600 Rockville Pike, Bethesda, MD 20894

Szerző által felhasznált források

http://toxnet.nlm.nih.gov/