XIR - Környezetvédelmi Szakmai Információs Rendszer

Kép forrása
Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetsége
Leírás szerzője
Gresa László

A XIR adatbázis rendszer elsődleges célja a környezetvédelmi tevékenységet végző cégek számontartása.
Az adatbázis magyar és angol nyelven is használható.


A keresés kétféleképpen történhet. Egyik esetben cégnév szerinti keresést hajthatunk végre, míg a másik keresési módnál az adott szolgáltatás vagy termék kiválasztása alapján történik. Az adatbázist 1996 óta fejlesztik és jelenleg több, mint 2000 céget ismertet.

A szolgáltatás és termék szerinti keresésnél első körben 30 főcsoport közül kell kiválasztanunk a számunkra legmegfelelőbbet (például: megelőzés, víz, tervezés, talaj stb.). Ezt követően az alcsoportok segítenek a keresés további szűkítésében. Ha ennek kiválasztása is megtörtént, akkor a rendszer kilistázza a megfelelő cégeket székhelyükkel feltüntetve. A kiválaszott cégre rákattintva megtudhatjuk a cég kapcsolatfelvételéhez szükséges információkat, illetve a cég által nyújtott szolgáltatásokat.

A cégnév szerinti keresésnél csak egy kezdőbetűt kell kiválasztani, majd kilistázza az adott betűvel kezdődő cégeket. A kiválaszott cégre rákattintva megtudhatjuk a cég kapcsolatfelvételéhez szükséges információkat, illetve a cég által nyújtott szolgáltatásokat.

Emellett a hatóságok címjegyzéke menüpontban az egyes hatóságokról találhatunk információkat (kapcsolatfelvétel, szolgáltatások).

Az akkreditált laboratóriumok menüpont kilistázza azon cégeket, melyek rendelkeznek ilyennel.

A veszélyességi jellemzők jegyzéke menüpontban az UN osztály és H kódszámok kerülnek bemutatásra, ami az ENSZ által javasolt osztályok a veszélyes áruk (beleértve a hulladékaikat is) szállítására.

A rendezvénynaptár menüpontban nemzeti és nemzetközi rendezvényekről értesülhetünk a környezetvédelem témakörében. (megjegyzés: ez a menüpont nincsen rendszeresen frissítve)

A veszélyes hulladék, hulladékkezelés, hulladékszállítási engedély menüpont tartalmazza valamennyi ezzel kapcsolatban kiadott engedély nyilvános részét és az ezekben való keresés lehetőségét. Ezek menüpontok használatánál az oldal átirányít a http://okir.kvvm.hu/kezelo/ oldalra. 

A fontos honlapok menüpontban a legfontosabb hazai intézmények honlapjának linkje van összegyűjtve.

Szerző által felhasznált források

http://www.kszgysz.hu/xir.htm