IFPRI - ABC - Mezőgazdasági Biotechnológia Használhatósági Adatbázis

Kép forrása
http://ifpri.catalog.cgiar.org/abc/index.htm
Leírás szerzője
Várdai Péter

A The Agricultural Biotechnology Capability Database (ABC), vagyis Mezőgazdasági Biotechnológia Használhatósági Adatbázis egy közösségi, bárki által használatba vehető nemzetközi adatgyűjtemény és fórum, mely szabad adatfeltöltést és információcserét biztosít mind intézmények és magánszemélyek között. Az adatbázis alapja a szabad feltöltés lehetősége, vagyis a feltöltők saját eredményeit foglalja és gyűjti össze az oldal. Az adatbázis két szervezet, az International Food Policy Research Institute (IFPRI), vagyis szabadon fordítva Nemzetközi Élelmezés-politikai Kutatóintézet és a Public Research and Regulation Initiative (PRRI), vagyis Nyilvános Kutatási és Szabályzási Intézet, közös kezdeményezése alapján született meg. Az adatbázis célja:

-   független, transzparens adatok szolgáltatása

-   fórum üzemeltetése a hasznos információcsere segítésére

-   fórum biztosítása a GM növényekkel kapcsolatos vitákhoz

-   a termék és technológia fejlődés elősegítése és a technológiai különbözőség azonosítása fejlett és fejlődő országok között

-   valamint a honlap egy gyűjtőhely a kutatók és intézmények számára, itt könnyen felvehetik a kapcsolatot egymással, így segíthetik egymás munkáját és együttműködhetnek egy közös cél érdekében.

Az adatbázisban több szempont és paraméter alapján kereshetünk:

-   az ország, ahonnan az eredmények származnak

-   a mezőgazdasági növény alapján

-   a növény típusa alapján (takarmány vagy élelmiszer)

-   az eredményeket feltöltő intézmény alapján

-    fenotípus alapján

-    konkrét gének alapján

Ezeken felül lehetőségünk van adott évben, vagy évtől feltöltött eredmények szűrésére.
A kereséshez kulcsszavakat kell beírni a keresőbe és a fent említett szempontok alapján szűkíthetjük az eredmények listáját, valamint lehetőségünk van egy adott kulcsszó-listából kiválasztani a keresendő tárgyat.

Az adatbázis a mezőgazdaságban használt biotechnológiákról, főként a génmódosított növényekről és azok megváltozott tulajdonságairól tartalmaz információkat és adatokat. Mivel bárki feltöltheti kutatási eredményeit, így az adatok minősége és megbízhatósága kérdéses.

Szerző által felhasznált források

http://ifpri.catalog.cgiar.org/abc/index.htmadsgag