Amla (Phyllanthus emblica (syn. Emblica officinalis))

Kép forrása
http://en.wikipedia.org/wiki/File:Indian_Gooseberry.JPG
Leírás szerzője
Tolner Mária

Phyllanthus emblica (syn. Emblica officinalis)

Az amla vagy inidiai egres a Malpighiales rend, Phyllanthaceae családjába, Phyllantheae törzsébe, a Phyllanthus nemzetségbe tartozó növény. A fa 8-18 méter magasra is megnő, törzse görbe, levele világoszöld, virága zöldessárga. A gyümölcs majdnem gömb alakú, világos zöldessárga, kemény, hat függőleges barázdája van.

A gyümölcs  nagy mennyiségben tartalmaz C vitamint (445 mg/100g gyümölcs), ellagitanninokat mint emblicanin A (37%), emblicanin B (33%), punigluconin (12%) és pedunculagin (14%). Található még benne punicafolin és phyllanemblinin A, B, C, D, E és F.

A gyümölcs tartalmaz polyphenolokat: flavonoidok, kaempferolt, ellágsavat és galluszsavat.

Az Ayurveda, az indiai hagyományos orvoslás rendszerének egyik legfontosabb gyógynövénye. A tradicionális Indiai orvoslásban a növény minden részét használják, a gyümölcsöket frissen  és szárítva  egyaránt. 

Az ájurvéda szerint, az amla gyümölcs savanyú (amla) és összehúzó (kashaya) az íze (rasa), édes (madhura), másodlagos íze (anurasas) keserű (tikta) és csípős (katu). Az  ájurvéda szerint az amla kiegyensúlyozza a három doshát.

Felhasználható rasayana (fiatalító) szerként. Hagyományosan használják az emésztés javítására (dipanapachana), székrekedés kezelésére (anuloma), a csökkenti a lázat (jvaraghna), tisztítja a vért (raktaprasadana), csökkenti a köhögést (Kasahara), enyhíti az asztmát (svasahara), erősíti a szívet (hrdaya), jó hatása van a szemre (chakshushya), serkenti a haj növekedését (romasanjana), felvidítja a test (jivaniya), és fokozza az értelmet (medhya).

Magában vagy más gyógynövényekkel kombinálva sok betegség gyógyítására használják, mint például a megfázás és láz esetén; mint vizelethajtó, hashajtó, máj-tonik, gyomorerősítő, helyreállító, vértisztító, lázcsillapító, gyulladáscsökkentő, haj tonik, gyomorfekély megelőzésére és emésztési zavarok esetén.

 Az Ayurvédikus több gyógynövényből álló készítményeknek gyakori alkotóeleme az amla, főkomponense a 43 gyógynövényből, ghiiből (tisztított vaj), szezámolajból, cukornád levéből és mézből álló Chyawanprash-nak.

A kínai hagyományos orvoslásban yuganzi (余甘子) a neve és a torokgyulladás ellenszereként használják.

Vírusölő és antimikrobiális hatású. 

Orvosi kutatások: Hasnyálmirigy gyulladás kezelésére sikerrel alkalmazták állatkísérletekben. A levelekből, kéregből és gyümölcsből készült kísérleti készítmények hatásosságát vizsgálják  gyulladások,  rákbetegségek, korral járó vesebetegségek és cukorbetegség esetén.

A preklinikai vizsgálatok azt mutatták, hogy az amla rendelkezik lázcsillapító, fájdalomcsillapító, köhögéscsillapító, antiatherogenic, adaptogén, szívvédő, gasztroprotektív, antianemiás, antihypercholesterolemiás, sebgyógyító, hasmenésgátló, antiatherosclerotikus, májvédő, nephroprotectív és neuroprotektív tulajdonságokkal. Ezen túlmenően, a kísérleti vizsgálatok kimutatták, hogy az amla és alkotórészei, mint a galluszsav, ellágsav, pirogallol, néhány norsesquiterpenoids, corilagin, geraniin, elaeocarpusin és prodelphinidins B1 és B2 is rendelkeznek daganatellenes hatással. Az amla kemopreventív hatású, szabad gyökfogó, antioxidáns, gyulladáscsökkentő, immunmoduláns és antimutagén tulajdonságú,  hatásos a rák kezelésében és megelőzésében.

Szerző által felhasznált források

http://en.wikipedia.org/wiki/Phyllanthus_emblica

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21317655