Hulladékadatbázissal bővűl a KÖRINFO

Szerző
GK

A KÖRINFO tudásbázis kiegészült a hulladékok adatbázisával. Több mint 100 hulladékról készült részletes adatlap és hamarosan  további 150 hulladékadatlap publikálására fog sor kerülni.

A hulladékok hasznosításának alapfeltétele, hogy a hulladékok fizikai, kémiai, biológiai értékeiről, összetételéről és veszélyeiről valamint alkalmazásukból adódó haszonról és az esetleg felmerülő kockázatokról megfelelő információ álljon rendelkezésünkre. Ebben segít ez a hulladékos adatbázis.

A hulladékok ismertetése egységes szempontrendszer szerint történik az adatbázisban, egy előre meghatározott adatlapon. A hulladék EWC-kódján és származásán kívül pontos kémiai összetételt adunk meg, valamint tárgyaljuk a veszélyeket és kockázatokat.

A hasznosíthatóságot elsősorban a talajra alkalmazhatóság szempontjai szerint tárgyaljuk, de más létező vagy lehetséges hasznosítások is szerepelnek.

Kétféle hulladék adatlapot  különböztetünk meg: általánosat és specifikusat. Az általános adatlap a hulladékokra jellemző átlagértékeket tartalmazza tól—ig értékek formájában vagy átlagként (például vörösiszap). A specifikus alatt a "gyártó"-specifikusságot értjük, azaz egyes üzemekből, technológiákból kikerülő konkrét hulladékokat (pl. Ajkai, 2012-es vörösiszap).