Ehető virágok

Kép forrása
http://sokszinuvidek.24.hu/otthon-keszult/2017/07/30/37-eheto-virag-amit-sokoldaluan-hasznalhatunk-a-konyhankban/
Leírás szerzője
GK

Ehető virágok

  1. Allium – Az alliumcsalád minden virága (póréhagyma, vöröshagyma, fokhagyma) ehető és ízletes!
  2. Angelika – Fajtától függően a virágok világos levendula-kéktől a mély rózsáig terjednek, és édesgyökérszerű ízűek.
  3. Ánizs – Mind a virágok, mind a levelek finom ánizsos vagy édesgyökér ízűek.
  4. Rukkola – A virágok kicsik, és olyan ízűek, mint a levelek. Színük fehér sötétlila csíkokkal vagy sárga.
  5. Búzavirág – Csak a szirmokat együk, a virág többi része kesernyés.
  6. Bazsalikom – Több féle színű virága (fehér, rózsaszín, levendula) hasonló ízű, mint a levele, csak enyhébb karakterű.
  7. Méhbalzsam – A piros virágok menta ízűek.
  8. Gyermekláncfű – Pitypang
  9. Borágó – Szép kék virága hasonló ízű, mint az uborka.
  10. Körömvirág – szirmai enyhén csípősek,  fűszeresek.
  11. Szegfű – A szirmok édesek, illatosak.
  12. Kamilla – A virágok édes ízűek és gyakran használjuk teaként. A fészekvirágokra érzékenyeknél allergiás tüneteket okozhat.
  13. Zamatos turbolya – Virágai is finomak.
  14. Krizantém – Csak a szirmokat használjuk. Egy kicsit keserű, eges fajták csípősek.
  15. Koriander – Ez az a növény, amit sokan nem kedvelnek íze, illata miatt, pedig virága is gyógyhatású. Használjuk frissen, főzés nélkül, salátákba!
  16. Citrusfélék – Virágaik édesek és nagyon illatosak.
  17. Kapor – A sárga virágai olyan ízűek, mint a növény levelei. Cukorbetegek fogyasszanak belőle minél többet!
  18. Margaréta- Ezek a legkevésbé ízletes szirmok, viszont remekül mutatnak a tányéron.
  19. Édeskömény _ A sárga édeskömény virágainak íze hasonlít az édesgyökér ízéhez, és szintén gyógynövény.
  20. Fukszia – Virágaival gyönyörűen díszíthetjük köreteinket.
  21. Hibiszkusz – Karakteresen savanyú íze miatt óvatosan használjuk a főzéshez.
  22. Mályvarózsa – Ízletes, vegetáriánus köretek fontos kelléke.
  23. Impatiens ( nebáncsvirág) -Nincs jellegzetes íze, leginkább díszítéshez használhatjuk.
  24. Jázmin – Teája igazi csemege, de édes ételekhez is jól illeszthető.
  25. Vadárvácska –  Imádnivalóan finom, menta íze kiváló salátákhoz, tésztákhoz, gyümölcsös ételekhez.
  26. Levendula – Édes, fűszeres íze egyaránt illik a sós és édes ételekhez.
  27. Citromfű – Fehér színű virágai citromos ízűek, teákhoz, desszertekhez használjuk.
  28. Menta – Ma már több változata is létezik, illatuk, ízük, intenzitásuk is ennek függvénye.
  29. Sarkantyúka – Az egyik legkedveltebb ehető virág, ragyogóan színezettek, édes, fűszeres ízűek, jól illik salátákhoz, körethez.
  30. Oreganó – Virágainak íze  leveleihez hasonló, annak enyhébb változata. Antibakteriális hatása közismert.
  31. Torma – Virágai borsos ízvilágúak.
  32. Rózsa –  Minden rózsaszirom ehető, a sötétebb színűek intenzívebb ízűek. Tökéletesek az italokhoz, desszertekhez,  valamint különböző dzsemekhez.
  33. Rozmaring – Íze a növény leveleinek enyhe változata.
  34. Zsálya – Levélhez hasonló ízvilág.
  35. Kakukkfű – Karakteres ízvilága miatt csak óvatosan használjuk, apró virágaival viszont kedvesen, diszkréten díszíthetünk.
  36. Sütőtök – Nincs jellegzetes íze, de virága különleges dekorációja lehet egy-egy kompozíciónak.
  37. Napraforgó – Igen sokoldalú növény. Szirmai ehetők, íze az articsókához hasonlít.
Szerző által felhasznált források

A teljes anyagot innen vettük át: http://sokszinuvidek.24.hu/otthon-keszult/2017/07/30/37-eheto-virag-amit-sokoldaluan-hasznalhatunk-a-konyhankban/