Ugrás a tartalomra

Stabilizátorok

Kép forrása
http://www.szelektiv.hu/hirkepek/300.jpg
Leírás szerzője
gruiz

A sűrítőanyagok, stabilizátorok és az emulgeálószerek az E-számok között egy csoportot alkotnak E400-tól E499-ig. Ezek olyan élelmiszeradalékok, amelyek lehetővé teszik két vagy több egymással nem keveredő anyag egyenletes eloszlásának fenntartását az élelmiszerekben. Az emulgeátorok teszik lehetővé az olaj és a víz elkeveredését. Vannak köztük szilárdító szerek, hab-stabilizátorok (pl.: módosított keményítő - habpor) és nedvesség visszatartó szerek. Az olyan élelmiszerekben, mint a majonéz, az ecet és a jégkrémek stabilizátorokat használnak annak megelőzésére, hogy az emulzió szétváljon. Ezzel segítik az élelmiszerek fizikai megjelenésének és állagának fenntartását. Az elterjedt stabilizátorok közé tartoznak az alginátok (E400-404) és a Szentjánoskenyér mag-gumi (E410).