Metanol

Kép forrása
Fenyvesi Éva
Leírás szerzője
Fenyvesi Éva

A metanol az egyik legfontosabb vegyi alapanyag. Színtelen, enyhén alkoholos illatú folyadék. Vízben korlátlanul oldódik. Napjainkban a metanolt vegyipari alapanyagként alkalmazzák: főleg formaldehidet és más köztitermékeket állítanak elő belőle. Oldószerként is alkalmazzák, terjedőben van üzemanyagként történő hasznosítása. 2004-ben világszerte összesen mintegy 32 millió tonna metanolt gyártottak (ennek energiatartalma ~15 millió tonna olajéval egyenértékű).

Fizikai tulajdonságai:

Forráspont: 64,7 C

Fagyáspont: -98 C

Öngyulladási hőmérséklet: 46 C

Viszkozitás: 0,55 cP (20 C)

Gőznyomás: 128 Hgmm (20 C)

Oldékonyság: vízzel elegyedik

Szintézisgázból (szénmonoxid/széndioxid és hidrogén, amit földgázból gyártanak) állítják elő katalizátor (réz-, cink- és aluminiumoxid megfelelő arányú keveréke) alkalmazásával. Bár növényi alapanyagokból is elő lehet állítani (biodízel), a földgázkészletek kimerülése után a metanol gyártását előnyösebb lenne a kőszénre alapozni, amelyből a készletek még több száz évre elegendők. Viszont mindezek mellett dolgoznak a kutatók olyan technológiák kifejlesztésén is, amelyek révén a gyárak, erőművek által koncentráltan kibocsátott szén-dioxidot lehetne felfogni, és a metanol gyártásába "visszaforgatni". A távlati jövőben azt is elképzelhetőnek tartják, hogy a levegő 0,0383 térfogatszázaléknyi szén-dioxid-tartalmát lehetne metanolgyártásra fordítani.

Új felhasználási terület a motorhajtóanyagként való alkalmazás, mivel a hidrogénnél könnyebben kezelhető, a benzinnél kevésbé tűzveszélyes. Hátránya, hogy kisebb a fűtőértéke, mint a benziné vagy a gázolajé és korrodálja az alumíniumot, cinket és magnéziumot (de az acélt és öntöttvasat nem), károsítja a gumit és egyes műanyagokat (mint például a tömítések anyagait). Tisztán metanollal tehát a hagyományos üzemanyagok tárolására, szállítására tervezett rendszerek nem alkalmazhatók.

A metanol mérgező: 25 - 90 ml metanol a szervezetbe kerülve gyors orvosi beavatkozás nélkül halált, esetleg májkárosodást, vakságot okoz. Teratogén és mutagén, de nem rákkeltő. Könnyen összetéveszthető (szemre, illatra) az etanollal, ezért alkoholos italok hamisítására is használják.

Sorsa a környezetben: természetes vizekbe, talajba kerülve lebomlik. (Talajban a felzési ideje: 18 nap). Nagy koncentrációban veszélyezteti a vízi ökoszisztémát.

Szerző által felhasznált források

Jóvér Béla: Metanolgyártás nagy inerttartalmú hazai földgázból. Kőolaj és Földgáz 33, 1-6 (2000)

Oláh György–Alain Goeppert–G. K. Surya Prakash: Kőolaj és földgáz után: a metanolgazdaság; Better Kiadó, Budapest, 2007

Berecz Tibor: Metanolgazdaság. http://www.bautrend.hu/index.php/2009-augusztus/284-2009-augusztus-szeptember/1508-metanolgazdasag

Methanol MSDS http://avogadro.chem.iastate.edu/MSDS/methanol.htm